605
Lubię makaron i nie potrzebuję specjalnych świąt, aby się nim zajadać. Jednak z okazji Dnia makaronu, który obchodzony jest 25 października, nie mogłam nie zaprosić Was na danie idealne z makaronem w tle.
Posłuchałam mojej intuicji, która od kilku dni łączyła gruszkę z kurczakiem i nagietkiem w mojej głowie. Czasami z takich przemyśleń wychodzą mi niespotykane kompozycje.
Tak było w przypadku bezy z kremem waflowym, która okazała się mistrzostwem i idealnym deserem.
Tak było także z dzisiejszą propozycją makaronową.
To idealny i bardzo prosty (do tego jeszcze szybki) przepis, który zaskoczy połączeniem smaków.
Makaron tagliatelle z kurczakiem i gruszką
- 400 g makaronu tagliatelle
- 500 g fileta z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ¼ małej papryczki chili
- 2 twarde gruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy lub oleju + do smażenia
- 1 ½ łyżki suszonych pomidorów z suszonymi oliwkami (u mnie gotowa mieszanka przypraw)
- Pęczek łodyżek z liśćmi zielonego groszku
- Parmezan
- Płatki nagietka
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w duże kawałki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj z suszonymi pomidorami i oliwkami. Odstaw na 30 – 40 minut.
- Obrana cebulę pokrojoną w piórka uduś przez 4 – 5 minut. Na koniec wrzuć pokrojoną paprykę i chili. Zdejmij wszystko z patelni po 2 minutach.
- Obsmaż mięso aż się zarumieni z jednej i z drugiej strony. Dodaj do tego cebulę z papryką i zostaw na ogniu przez 2 minuty.
- Na drugą patelnię nałóż masło z miodem i podkrojone gruszki. Duś przez 3 – 5 minut, aż gruszki zmiękną i nabiorą maślano – miodowego posmaku.
- Wyłóż makaron, dodaj mięso z warzywami oraz gruszki. Polej sosem maślano – miodowym i posyp parmezanem, porwanym groszkiem i nagietkiem.
- W razie konieczności użyj świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :)