234
Tarta z truskawkami to zawsze dobry wybór. Dzisiejsza propozycja powstała na specjalne zamówienie naszej córki. Zobaczyła truskawki i stwierdziła, „mamo chcę deserek z truskawkami”. Jakoś mnie to nie zaskakuje jak sobie przypomnę jakie ilości truskawek zjadałam będąc z Nią w ciąży.
To całkowicie autorski pomysł na wykorzystanie truskawek i oczywiście bez surowych jajek.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Tarta z truskawkami bez pieczenia
Spód:
- 120 g dobrej gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 150 g markiz czekoladowych
- 100 g ciastek zbożowych
Można wykorzystać same ciastka zbożowe, ale wówczas warto dodać 2 – 3 łyżki nutelli.
Krem:
- 150 g dobrej gorzkiej czekolady
- 400 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
Będziesz potrzebować jeszcze około 600 – 700 g truskawek i galaretkę truskawkową.
Wykonanie:
- Przygotuj 2 salaterki do wykonania kąpieli wodnej. W jednej umieść 120 g dobrej gorzkiej czekolady oraz 100 g masła. W drugiej przygotuj czekoladę do kremu, czyli rozpuść 150 g czekolady.
- Ciastka rozkrusz. Można to zrobić zwykłym wałkiem lub wrzucić do blendera i stanie się to w oka mgnieniu.
- Pokruszone ciastka połącz z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą i masłem. Formę na tartę wyłóż pergaminem. Warto wcześniej zmoczyć i”zmiędlić” pergamin, będzie się lepiej układał w formie.
- Wyłóż przygotowany spód do formy na tartę.
- Pamiętaj, żeby dobrze rozprowadzić spód po całej powierzchni formy i koniecznie po bokach. Rozpuść galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowania kremu:
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Mascarpone wymieszaj z cukrem i esencją i połącz ze śmietaną i przestudzoną czekoladą.
- Wyłóż krem na tartę, a następnie zacznij układać na kremie truskawki.
- Wylej na to odrobinę stężałą galaretkę. Jeśli Twoja galaretka potrzebuje jeszcze tzw. chwilę na stężenie wstaw tartę do lodówki.
Po wylaniu galaretki znów do lodówki.
Tarta najlepiej smakuje następnego dnia 🙂 Jednak już po około 3 godzinach będzie dobra do degustacji.
Smacznego 🙂
1 komentarz
pychota!