Makaron z truskawkami najlepiej smakuje w czerwcu i lipcu. Teraz własnie mamy dostępne piękne, smaczne i pachnące polskie truskawki. Aż grzech, by nie skorzystać. Oczywiście z sentymentem zajadam truskawki ze śmietaną. Klasyczny deser z truskawkami pamiętający czasy dzieciństwa. Tym razem będzie mniej klasycznie, ale nadal wyjątkowo smacznie.
Spis treści
Pamiętam, gdy zajadałam się czekoladowym makaronem przygotowanym na moich oczach we Włoszech. Taka mała smaczna profanacja. Teraz jeśli najdzie mnie ochota na czekoladowy makaron sięgam po gotowy makaron mini świderki Lubella.
Dziś podpowiem Ci także, jak karmelizować gruszki.

Deser makaron z truskawkami i karmelizowanymi gruszkami
składniki na 2 – 3 porcje
- 150 g makaronu
- 1 duża lub 2 mniejsze gruszki
- łyżka masła
- kilka dorodnych, czerwonych truskawek
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru waniliowego
- wiórki startej gorzkiej czekolady
Jemy oczami i w przypadku tego deseru to ważna kwestia. Oczywiście możesz podać wszystko ot tak, wyłożone w formie kopca na talerzu. Gwarantuję Ci, że podane w przeźroczystych kubeczkach, szklaneczkach, czy tak jak u mnie w słoiczkach będzie zdecydowanie efektowniejsze i już od pierwszego widoku wywoła tzw. ślinotok.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż, aby przestygł.
- Skarmelizuj gruszki. Pokrój je na plastry, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj.
Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu i podsmażaj owoce, aż lekko zbrązowieją i staną się miękkie. Powtórz czynność z drugiej strony.
Gdy gruszki będą miękkie wsyp cukier (1 łyżka cukru waniliowego) i zamieszaj dokładnie, aby się całkowicie rozpuścił i obtocz gruszki z powstałej masie cukrowej.
Odstaw do przestygnięcia. - Ubij mascarpone z 2 łyżkami cukru waniliowego.
- Ułóż w przeźroczystych naczyniach warstwami deser czekoladowy.
Makaron czekoladowy, karmelizowana gruszka, makaron czekoladowy, mascarpone, pokrojone truskawki, mascarpone. Wszystko posyp czekoladą i udekoruj listkiem mięty lub płatkami kwiatów jadalnych.


Polski makaron z truskawkami – przepis
A wiesz co jest najlepsze?
Jak nie znajdziesz czekoladowego makaronu możesz zrobić polski makaron z truskawkami. Wspomnienie dzieciństwa.
Makaron z truskawkami to klasyczne danie polskiej kuchni, które kojarzy się z latem, beztroską i smakiem dzieciństwa. Chociaż trudno jednoznacznie wskazać jeden region, z którego pochodzi, to z pewnością jest to potrawa ogólnopolska, uwielbiana zarówno na Śląsku, w Małopolsce, na Mazowszu, jak i w każdej innej części kraju, gdzie sezon na truskawki jest w pełni. To prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na wykorzystanie świeżych, soczystych truskawek.
Danie to opiera się na prostocie i dostępności składników – sezonowych owocach i ogólnie dostępnym makaronie. Często podawane jest jako słodki obiad, ale równie dobrze sprawdza się jako sycące śniadanie lub lekka kolacja.
Składniki:
- Makaron: 250-300 g (najlepiej sprawdzi się krótki makaron: kolanka, świderki, muszelki, nitki lub penne, ale spaghetii czy tagliatelle też będą dobre)
- Truskawki: 500 g świeżych, dojrzałych truskawek
- Śmietana: 200-250 g (najlepiej gęsta śmietana 18% lub 22%, kwaśna lub słodka – według preferencji)
- Cukier: 2-4 łyżki (lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości truskawek i upodobań)
- Cukier waniliowy: 1 łyżka
- Świeża mięta (do dekoracji, opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Gotowanie makaronu: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
- Przygotowanie truskawek: Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki (na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości). Kilka ładnych truskawek możesz zostawić w całości do dekoracji.
- Sos truskawkowy: Do pokrojonych truskawek dodaj cukier (zacznij od mniejszej ilości i dodawaj stopniowo, próbując) oraz cukier waniliowy, jeśli używasz. Delikatnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolity sos, możesz lekko rozgnieść część truskawek widelcem lub zblendować blenderem (niekoniecznie na gładki mus, raczej z kawałkami owoców).
- Łączenie składników: Do ciepłego (ale nie gorącego!) makaronu dodaj przygotowane truskawki. Wlej śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby makaron równomiernie pokrył się sosem truskawkowym.
- Podanie: Makaron z truskawkami podawaj od razu, kiedy jest jeszcze ciepły. Na wierzchu możesz ułożyć całą truskawkę i udekorować listkiem świeżej mięty. Niektórzy lubią posypać dodatkowo startą czekoladą.

Wykorzystany przeze mnie makaron czekoladowy lubella to kolejna odsłona makaronu w wersji mini.
Te małe makaronowe kształty – świderki, rurki, kółka i kokardki doskonale sprawdzają się w daniach dla dzieci, ale także w propozycjach lunch boxów lub zabawach manualnych najmłodszych, gdy trzeba siedzieć w domu.
Macie swoją propozycję na te pyszne makaronowe mini kształty? Chętnie poznam Wasze propozycje.
5 komentarzy
Trzy razy sprawdziłam czy dobrze czytam o czekoladowym makaronie! Fajna propozycja naprawdę!
Cieszę się, że czekoladowy makaron przypadł do gustu 🙂
To jest idealny deser dla mnie 🙂 Czekoladowy makaron? Musze go poszukać!
Nie widziałam w sklepach stacjonarnych, ale w internetowych już tak. Ja zamawiałam we frisco
Wygląda przepysznie 🙂 I masz rację, że je się oczami. Ja za makaronem czekoladowym – jak w ogóle za makaronem na słodko – nie przepadam, ale twój deser wygląda tak apetycznie, że bym się skusiła!