Deser z truskawkami najlepiej smakuje w czerwcu. Teraz własnie mamy dostępne piękne, smaczne i pachnące polskie truskawki. Aż grzech, by nie skorzystać. Oczywiście z sentymentem zajadam truskawki ze śmietaną. Klasyczny deser z truskawkami pamiętający czasy dzieciństwa. Tym razem będzie mniej klasycznie, ale nadal wyjątkowo smacznie.
Pamiętam, gdy zajadałam się czekoladowym makaronem przygotowanym na moich oczach we Włoszech. Taka mała smaczna profanacja. Teraz jeśli najdzie mnie ochota na czekoladowy makaron sięgam po gotowe mini świderki Lubella.
Dziś podpowiem Ci także, jak karmelizować gruszki.
Deser z truskawkami i karmelizowanymi gruszkami
składniki na 2 – 3 porcje
- 150 g makaronu z czekoladą mini świderki Lubella
- 1 duża lub 2 mniejsze gruszki
- łyżka masła
- kilka dorodnych, czerwonych truskawek
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru waniliowego
- wiórki startej gorzkiej czekolady
Jemy oczami i w przypadku tego deseru to ważna kwestia. Oczywiście możesz podać wszystko ot tak, wyłożone w formie kopca na talerzu. Gwarantuję Ci, że podane w przeźroczystych kubeczkach, szklaneczkach, czy tak jak u mnie w słoiczkach będzie zdecydowanie efektowniejsze i już od pierwszego widoku wywoła tzw. ślinotok.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż, aby przestygł.
- Skarmelizuj gruszki.Pokrój je na plastry, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj.
Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu i podsmażaj owoce, aż lekko zbrązowieją i staną się miękkie. Powtórz czynność z drugiej strony.
Gdy gruszki będą miękkie wsyp cukier (1 łyżka cukru waniliowego) i zamieszaj dokładnie, aby się całkowicie rozpuścił i obtocz gruszki z powstałej masie cukrowej.
Odstaw do przestygnięcia. - Ubij mascarpone z 2 łyżkami cukru waniliowego.
- Ułóż w przeźroczystych naczyniach warstwami deser czekoladowy.
Makaron czekoladowy, karmelizowana gruszka, makaron czekoladowy, mascarpone, pokrojone truskawki, mascarpone. Wszystko posyp czekoladą i udekoruj listkiem mięty lub płatkami kwiatów jadalnych.
Wykorzystany przeze mnie makaron czekoladowy lubella to kolejna odsłona makaronu w wersji mini.
Te małe makaronowe kształty – świderki, rurki, kółka i kokardki doskonale sprawdzają się w daniach dla dzieci, ale także w propozycjach lunch boxów lub zabawach manualnych najmłodszych, gdy trzeba siedzieć w domu.
Macie swoją propozycję na te pyszne makaronowe mini kształty? Chętnie poznam Wasze propozycje.
5 komentarzy
Trzy razy sprawdziłam czy dobrze czytam o czekoladowym makaronie! Fajna propozycja naprawdę!
Cieszę się, że czekoladowy makaron przypadł do gustu 🙂
To jest idealny deser dla mnie 🙂 Czekoladowy makaron? Musze go poszukać!
Nie widziałam w sklepach stacjonarnych, ale w internetowych już tak. Ja zamawiałam we frisco
Wygląda przepysznie 🙂 I masz rację, że je się oczami. Ja za makaronem czekoladowym – jak w ogóle za makaronem na słodko – nie przepadam, ale twój deser wygląda tak apetycznie, że bym się skusiła!