1,2K
Beza Pavlova z kremem daktylowym to wersja pavlovej, która zachwyca i nie znalazł się nikt, kto narzekał na jej smak. Wiem, wiem, że ze zdrowym odżywianiem niewiele ma ten deser wspólnego, ale jesienną pluchę przegoni. Gwarantuję.
Z dedykacją dla łasuchów, którzy prosili o przepis 😀
Składniki na 2 blaty bezowe:
- 6 białek z dużych jaj – jeśli mniejsze to 8 białek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dwie blachy. Wyłóż je papierem do pieczenia i narysuj na nich 2 okręgi o średnicy 21-23 cm. Wykorzystaj talerz lub miskę.
- W misie miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Gdy powstanie gęsta i błyszcząca piana bezowa dodaj ocet i ubij. Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC
- Wyłóż masę na równomiernie na narysowane koła.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120ºC (przy piekarniku z termoobiegiem).
- Piecz bezy przez około 1,5 do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Zacznie pękać.
- Pozostaw do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Krem daktylowy:
- 60 g daktyli bez pestek
- ¼ szklanki wody
- Sok z ½ cytryny
- 200 ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g ciemnej czekolady oraz pokruszone ziarna kakao
- 1 łyżka masła
- 8 daktyli pokrojonych w paski do dekoracji
- Dżem wiśniowy z kardamonem (można zastąpić innym o kwaskawym smaku)
- Daktyle zalej wodą oraz sokiem z cytryny i zacznij gotować aż zmiękną.
- Miękkie daktyle zmiksuj na krem aż powstanie smarowidło daktylowe.
- Odstaw, aby przestygło.
- Śmietanę ubij dodaj cukier i mascarpone i zmiksuj. Dodaj wystudzone zmiksowane daktyle. Wymieszaj.
- Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.
Wykonanie
Pierwszy blat bezowy połóż na paterę. Delikatnie wyłóż na niego połowę kremu daktylowego. Na niego wyłożyć dżem oraz roztopioną czekoladę. Nakryj drugim blatem bezowym i wyłóż pozostały krem i posyp kawałkami ziarna kakao oraz pokrojonymi daktylami. Włóż bezę do lodówki, aby się schłodziła.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Wygląda pysznie.Świetny przepis, może wreszcie spróbuję z tortem.Nigdy jeszcze nie robiłam.
Małgosiu sprawdź koniecznie 🙂
Wygląda obłędnie, tylko spojrzę na zdjęcie i już czuję smak bezy 🙂 Niestety mam alergie na kazeine, ale na pewno pomyślę nad innym kremem. Przepis super 🙂
Matko! Cóż to za cudo? Nie muszę chyba dodawać, że wygląda strasznie apetycznie? 🙂
Bardzo dziękuję 🙂