Tort bezowy z kremem daktylowym i ziarnami kakao

by Matczyne Fanaberie

Beza Pavlova z kremem daktylowym to wersja pavlovej, która zachwyca i nie znalazł się nikt, kto narzekał na jej smak. Wiem, wiem, że ze zdrowym odżywianiem niewiele ma ten deser wspólnego, ale jesienną pluchę przegoni. Gwarantuję.

Z dedykacją dla łasuchów, którzy prosili o przepis 😀 

beza daktylowa

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek z dużych jaj – jeśli mniejsze to 8 białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Przygotuj dwie blachy. Wyłóż je papierem do pieczenia i narysuj na nich 2 okręgi o średnicy 21-23 cm. Wykorzystaj talerz lub miskę.
  2. W misie miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Gdy powstanie gęsta i błyszcząca piana bezowa dodaj ocet i ubij. Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę ziemniaczaną.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC
  4. Wyłóż masę na równomiernie na narysowane koła.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120ºC (przy piekarniku z termoobiegiem).
  6. Piecz bezy przez około 1,5 do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Zacznie pękać.
  7. Pozostaw do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Krem daktylowy:

  • 60 g daktyli bez pestek
  • ¼ szklanki wody
  • Sok z ½ cytryny
  • 200 ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g ciemnej czekolady oraz pokruszone ziarna kakao
  • 1 łyżka masła
  • 8 daktyli pokrojonych w paski do dekoracji
  • Dżem wiśniowy z kardamonem (można zastąpić innym o kwaskawym smaku)
  1. Daktyle zalej wodą oraz sokiem z cytryny i zacznij gotować aż zmiękną.
  2. Miękkie daktyle zmiksuj na krem aż powstanie smarowidło daktylowe.
  3. Odstaw, aby przestygło.
  4. Śmietanę ubij dodaj cukier i mascarpone i zmiksuj. Dodaj wystudzone zmiksowane daktyle. Wymieszaj.
  5. Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.

beza na swięta

Wykonanie

Pierwszy blat bezowy połóż na paterę. Delikatnie wyłóż na niego połowę kremu daktylowego. Na niego wyłożyć dżem oraz roztopioną czekoladę. Nakryj drugim blatem bezowym i wyłóż pozostały krem i posyp kawałkami ziarna kakao oraz pokrojonymi daktylami. Włóż bezę do lodówki, aby się schłodziła.

tort bezowy

daktyle bakalland

Smacznego 🙂

You may also like

5 komentarzy

Małgorzata Ostrowska 3 listopada 2016 - 19:03

Wygląda pysznie.Świetny przepis, może wreszcie spróbuję z tortem.Nigdy jeszcze nie robiłam.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 18 stycznia 2017 - 11:15

Małgosiu sprawdź koniecznie 🙂

Odpowiedź
Sangluti 3 listopada 2016 - 19:03

Wygląda obłędnie, tylko spojrzę na zdjęcie i już czuję smak bezy 🙂 Niestety mam alergie na kazeine, ale na pewno pomyślę nad innym kremem. Przepis super 🙂

Odpowiedź
Edyta Mój kawałek podłogi 3 listopada 2016 - 19:03

Matko! Cóż to za cudo? Nie muszę chyba dodawać, że wygląda strasznie apetycznie? 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 18 stycznia 2017 - 11:15

Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz