Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki z gruszką

5 listopada 2016
babeczki na boże narodzenie
Zapraszam na babeczki Donna Hay z gruszką. Przepis nie wydawał się skomplikowany, a Donna Hay, która jest jego autorką zawsze pozytywnie mnie zaskakuje. Postanowiłam sprawdzić, jak będzie tym razem. Nie obyło się bez małych modyfikacji. To idealna przekąska, czy „coś słodkiego” do kawy. Szczególnie w taki jesienny i ponury dzień, jak dziś 🙂 Co ważne wypiek udało mi się przygotować razem z dziećmi, więc to kolejny przykład, że macierzyństwo i wychowywanie dzieci nie zamyka świata kulinarnego. Zapraszam zatem do przygotowania pysznych babeczek Donna Hay. Pokochacie te muffinki.

Odwrócone babeczki korzenne z gruszką

babeczki korzenne na swieta

Babeczki Donna Hay składniki na 6 sztuk

  • 2 gruszki
  • 60 ml syropu klonowego plus 2 łyżki do polania po upieczeniu
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 60 ml oleju roślinnego

 

  1. Przygotuj 6 foremek do babeczek. U mnie były papilotki aluminiowe.
  2. Obierz gruszki i przygotuj 6 plastrów o średnicy dna foremki i grubości 1 cm.
  3. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj łyżkę syropu klonowego. Upróż na tym plastry gruszek.
  4. Uprażone plastry wyłóż do foremek.
  5. Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
  6. Dolej syrop klonowy, esencję waniliową i olej oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
  7. Rozkładaj do foremek, do ¾ wysokości.
  8. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyłóż na kratkę, aby wystygły. Podawaj polane syropem klonowym.

babeczki Donna Hay

babeczki Donna Hay

babeczki Donna Hay z gruszką

Smacznego.

 

POLECANE WPISY