168Zapraszam na babeczki Donna Hay z gruszką. Przepis nie wydawał się skomplikowany, a Donna Hay, która jest jego autorką zawsze pozytywnie mnie zaskakuje. Postanowiłam sprawdzić, jak będzie tym razem. Nie obyło się bez małych modyfikacji. To idealna przekąska, czy „coś słodkiego” do kawy. Szczególnie w taki jesienny i ponury dzień, jak dziś 🙂 Co ważne wypiek udało mi się przygotować razem z dziećmi, więc to kolejny przykład, że macierzyństwo i wychowywanie dzieci nie zamyka świata kulinarnego. Zapraszam zatem do przygotowania pysznych babeczek Donna Hay. Pokochacie te muffinki.
Odwrócone babeczki korzenne z gruszką
Odwrócone babeczki korzenne z gruszką
Babeczki Donna Hay składniki na 6 sztuk
- 2 gruszki
- 60 ml syropu klonowego plus 2 łyżki do polania po upieczeniu
- 185 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 60 ml oleju roślinnego
- Przygotuj 6 foremek do babeczek. U mnie były papilotki aluminiowe.
- Obierz gruszki i przygotuj 6 plastrów o średnicy dna foremki i grubości 1 cm.
- Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj łyżkę syropu klonowego. Upróż na tym plastry gruszek.
- Uprażone plastry wyłóż do foremek.
- Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
- Dolej syrop klonowy, esencję waniliową i olej oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
- Rozkładaj do foremek, do ¾ wysokości.
- Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
- Wyłóż na kratkę, aby wystygły. Podawaj polane syropem klonowym.
Smacznego.
7 komentarzy
Pięknie wyglądają! Nie próbowałam nigdy babeczek z gruszkami. Jestem bardzo ciekawa ich smaku 🙂
Uwielbiam gruszki 😉
Oj już czuję ten cudowny zapach. Przepis do wypróbowania! A jak myślisz: czym można zastąpić mąkę pszenną, bo staram się unikać? Jaglana byłaby ok?
z jaglaną nie próbowałam, ale sprawdzałam z owsianą. Dobrze sprawdzała się też mąka z amarantusa + mąka migdałowa.
OMG!
Uwielbiam gruszki! Te babeczki muszą być pyszne!
super! napewno wypróbuje. Już spisuje przepis! zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi! http://cupcakeinakitchen.blogspot.com