Odwrócone babeczki korzenne z gruszką

Babeczki Donna Hay składniki na 6 sztuk
- 2 gruszki
- 60 ml syropu klonowego plus 2 łyżki do polania po upieczeniu
- 185 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 60 ml oleju roślinnego
- Przygotuj 6 foremek do babeczek. U mnie były papilotki aluminiowe.
- Obierz gruszki i przygotuj 6 plastrów o średnicy dna foremki i grubości 1 cm.
- Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj łyżkę syropu klonowego. Upróż na tym plastry gruszek.
- Uprażone plastry wyłóż do foremek.
- Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
- Dolej syrop klonowy, esencję waniliową i olej oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
- Rozkładaj do foremek, do ¾ wysokości.
- Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
- Wyłóż na kratkę, aby wystygły. Podawaj polane syropem klonowym.
Smacznego.