Kulinarne, Śniadania

Pasta z łososia do kanapek

31 października 2016

Urozmaicając nasze posiłki czasami szukam ciekawych połączeń, aby zrobić pastę do kanapek. Wykorzystuję zarówno upieczone ryby, jak i czasami ryby z puszki. Za każdym razem sprawdzam pochodzenie, a do tego genialnie sprawdza się mała ściąga od WWF. W przypadku łososia szukaj łososia atlantyckiego lub łososia hodowlanego. Nie kupuj łososia bałtyckiego, gdyż to jeden z tych gatunków, którym grozi wyginięcie. Dziś pieczony łosoś. 

pasta z łososia pieczonego

Pasta z pieczonego łososia

  • 400 g fileta z łososia
    (upiecz z solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku i skórki z cytryny. Ja zazwyczaj dzień wcześniej przygotowując obiad piekę jeden kawałek więcej z przeznaczeniem na pastę)
  • ½ cebuli
  • ½ białej części z pora
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 6 – 8 pomidorów suszonych z oliwy lub 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy

1. Zmiksuj cebulę i por.

2. Dodaj stopniowo łososia i suszone pomidory.

3. Miksując dodaj oliwę i skórkę z cytryny, aż uzyskasz gładką konsystencję.

pieczony łosoś

 

print

POLECANE WPISY