Kulinarne, Śniadania

Pasta z łososia do kanapek

31 października 2016

Urozmaicając nasze posiłki czasami szukam ciekawych połączeń, aby zrobić pastę do kanapek. Wykorzystuję zarówno upieczone ryby, jak i czasami ryby z puszki. Za każdym razem sprawdzam pochodzenie, a do tego genialnie sprawdza się mała ściąga od WWF. W przypadku łososia szukaj łososia atlantyckiego lub łososia hodowlanego. Nie kupuj łososia bałtyckiego, gdyż to jeden z tych gatunków, którym grozi wyginięcie. Dziś pieczony łosoś. 

pasta z łososia pieczonego

Pasta z pieczonego łososia

  • 400 g fileta z łososia
    (upiecz z solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku i skórki z cytryny. Ja zazwyczaj dzień wcześniej przygotowując obiad piekę jeden kawałek więcej z przeznaczeniem na pastę)
  • ½ cebuli
  • ½ białej części z pora
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 6 – 8 pomidorów suszonych z oliwy lub 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy

1. Zmiksuj cebulę i por.

2. Dodaj stopniowo łososia i suszone pomidory.

3. Miksując dodaj oliwę i skórkę z cytryny, aż uzyskasz gładką konsystencję.

pieczony łosoś

 

 

POLECANE WPISY

  • Marta

    swietny pomysł np na kanapke do pracy. Ja uwielbiam pasty wszystkie a ta jest na serio ciekawa

  • Justyna R

    Jejku, uwielbiam taką pastę! Wypróbuję dzisiaj przepis, dziękuję za porady 🙂

  • Karolina Kary B.

    Lubię pasty rybne, ale od łososiowej wolę taką z makreli lub tuńczyka 🙂

  • AniaGotuje.pl

    Super.. idealna na podwieczorek.

  • mamamysza.pl

    Super:-) do tej pory robiłam pastę jedynie z makreli i tuńczyka. A łososia uwielbiam i do tego suszone pomidory. Brzmi pysznie więc na pewno wypróbuję 🙂

  • Renata

    Wyglada apetycznie. Dziekuje za fajny przepis