Tort urodzinowy Pierworodnej

by Matczyne Fanaberie

Pierwsze urodziny Pierworodnej za nami. Tort urodzinowy to był punkt obowiązkowy.

Cudowny, słoneczny dzień i dziecko, które nieustannie się uśmiecha i ucieka na swoich małych zgrabnych nóżkach. W tym dniu nie mogło zabraknąć tortu zrobionego przez mamę. Pomimo różnych przeciwności losu w postaci ponad 30 stopniowego upału udało się stworzyć tort, który zasmakował gościom i samej jubilatce. Były przecieki, że ma być truskawkowy. 

Biszkopt na tort urodzionowy
oraz masa cukrowa zgodnie z przepisem

Krem truskawkowy i czekoladowy

  • 5 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • mus truskawkowy z 250 g truskawek

1. Utrzyj żółtka na parze, aż będą białe i stracą posmak surowych jaj. Ucieraj i dokładaj małymi porcjami serek mascarpone.
2. Rozpuść w wodzie (50ml) żelatynę
3. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
4. Połącz delikatnie obie masy (jajeczno – serową i śmietanę). Odłóż 2/3 gotowej masy.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź. Dodaj do 1/3 pozostawionego kremu.
6. Zmiksowane truskawki wymieszaj łyżką z odłożoną większą porcją masy.

Poncz  na tort urodzinowy

Wykorzystałam ugotowany kompot z mrożonych czarnych porzeczek z truskawkami.
Sprawdził się idealnie 🙂

Do przełożenia wykorzystałam też świeże truskawki.

Trochę to trwało – ale wyszedł bardzo smaczny i lekki tort.

Jubilatka zaraz po zdmuchnięciu świeczek sprawdziła rączką jak głęboko da się zanurzyć łapkę 🙂
Pięknie tak 🙂

You may also like

Zostaw komentarz