Wege książki kulinarne pod choinkę

by Matczyne Fanaberie

Dziś zapraszam Was na zestawienie książkowe. Wiem, że wege książki kulinarne pod choinkę, to pomysł na prezent nie tylko dla wielbicieli kuchni roślinnej.

Ten wpis na prezent pod choinkę dla miłośnikó wege kuchni narodził się bardzo spontanicznie. W ostatnich dniach robiąc porządki na półkach z książkami zauważyłam, że przybyło mi wiele wartościowych wege książek kulinarnych. To mi uzmysłowiło także, że to też taki znak zmian w naszej kuchni.

Myślę, że mam wśród czytelników wielu wielbicieli dobrej i smacznej kuchni roślinnej więć postanowiłam pokazać Wam tepozycje, które lubię i do których wracam.

Jemy zdecydowanie więcej warzyw i owoców, a mięso jest rzadziej na talerzu niż jeszcze rok temu. Nasze doświadczenie pokazuje, że roślinna dieta to szansa na poznanie nowych smaków i produktów.

Oczywiście ma na to wpływ wiedza, którą zdobywam i przekładam na praktykę. Warto jednak zauważyć, że dziś mamy zdecydowanie dużo łatwiejszy dostęp do wege przepisów niż jeszcze kilka lat temu. Na rynku oprócz blogów znajdziecie dziś fantastycznie wydane wege książki kulinarne.

Wege książki kulinarne pod choinkę

1. Jadłonomia po polsku. Marta Dymek

Wege książki kulinarne pod choinkę

To kolejna książka Marty Dymek w moich zbiorach. Przyznam, że zastanawiałam się, czy warto wydać kolejne kilkadziesiąt złotych, bo przecież zawsze jest blog i ogromna kopalnia przepisów.

Dziś mogę polecić tę książkę każdemu, kto chce urozmaicić swoje codzienne posiłki. Ja kilka z tych przepisów zrobiłam w domu z dziećmi, a pasty do chleba królowały na szkolnych warsztatach z edukacji żywieniowo – kulinarnej.

2. Roślinny Comfort Food dla każdego.
Eryk Wałkowicz

Wege książki kulinarne

To kolejna książka tego autora. Uwielbiam Jego książkę z propozycjami na jedzenie do pudełka i chętnie sięgnęłam po kolejną książkę.

Eryk Wałkowiecz pokazuje, że dieta roślinna nie tylko nie jest nudna, ale może zastąpić ciężkie potrawy tradycyjnej diety.

3. Dietojarska kuchnia żydowska.
Fania Lewando

kuchnia żydowska

To kolejna książka, która zachwyca już od pierwszej karty. Zbiór przepisów kuchni żydowskiej.

Już we wstępie poznasz historię Fani Lewando. Jej historię życia w Polsce, przeprowadzkę do Wilna i historię powstania Dietojarskiej Jadłodajnii, czy szkoły gotowania dla gospodyń domowych.

Książka zawiera aż 388 przepisów wśród których znajdziesz sałatki, zupy, kotlety, różne naleśniki, omlety, puddingi, latkes, kompoty, desery, potrawy pieczone i duszone. Jest też kilka cudownych przepisów na konfitury i potrawy kiszone.

Książka zawiera przepisy, które zachwycają swoja prostotą i smakiem.

4. Roślinny obiad jesień i zima.
Magdalena Gembacka – wege ebook kulinarny

ebook roślinny Magdy Gembackiej

To jest mój ostatni nabytek jeśli chodzi o książki kulinarne. Przyznam, że sama sobie zrobiłam prezent poszukując pomysłów na obiad.

Magda wydała ebook pełen smacznych pomysłów na obiady. Czegoś takiego właśnie szukałam.

W tej publikacji znajdziecie, oczywiście oprócz przepisów, dużą dawkę wiedzy. Dowiecie się czym jest dieta planetarna i poznacie sposoby na ograniczenie marnowania jedzenia oraz jak radzić sobie ze strączkami w kuchni.

W ebooku znajdziecie pyszne dania jednogarnkowe, zupy, dania z makaronem, klopsiki i rózne sałatki. Jest też rozdział poświęcony podstawowym dodatkom wege w każdej kuchni roślinnej. Dania jednogarnkowe i zupy to rewelacyjna propozycją do zabierania na wynos w termosie, ale i do zjedzenia w domu.

5. Rozkoszne.
Wegetariańska uczta z polskimi smakami. Michał Korkosz

rozkoszne kuchnia wege

Wege książki kulinarne pod choinkę mogą być miłym urozmaiceniem także dla osób, które jedzą na co dzień posiłki mięsne.

Michał Korkosz, autor wege książki Rozkoszne oddał w ręce czytelników nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim piękna opowieść o jedzeniu. Zaprasza nas do rozkoszowania się jedzeniem, czyli czegoś o czym często zapominamy.

Pokazał pyszne dania kuchni polskiej, ale nie tej pełnej mięsiwa i tłuszczy. Zaprosił czytelnika w podróż po wegetariańskich daniach dla każdego.

6. Wiosna wege. Zdrowa, smaczna i na czasie – wege książka kulinarna pod choinkę

Wege książki kulinarne

Książka, która zadomowiła się u nas wiosną i zawiera ogrom wartościowych przepisów z wiosennego warzywniaka.

Wiele z tych propozycji już polubilismy i goszczą na naszym stole lub w linchboxie na wynos.

7. Roślinna kuchnia polska. Ida Kulawik

roślinna kuchnia polska pod choinkę

„Roślinna kuchnia polska” Idy Kulawik to aż 100 tradycyjnych polskich potraw w wersji wegetariańskiej.

To książka, która zachwyci zarówno wytrawnych znawców kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jak i dopiero adeptów sztuki kulinarnej.

8. Roślinna kuchnia regionalna. Ochman Paweł

Wege książki kulinarne

Paweł Ochman zabiera nas w podróż po polskiej kuchni regionalnej. Odnajduje ciekawe smaki kuchni regionalnej w wersji roślinnej.

Autor zastosował też ciekawy podział potraw. Poznajemy potrawy wg województw, z których pochodzą, a nie standardowo wg rodzaju potrawy. W książce poznacie historię potraw, skąd pochodzą i w jaki sposób znalazły się w danym regionie.

Wege książki kulinarne – znak czasu

Oczywiście powyższe propozycje to tylko kropla w morzu, bo aktualnie możecie znaleźć wiele ciekawych książek kulinarnych z wegetariańskimi i wegańskimi przepisami. Kuchnia jarska zyskuje coraz więcej zwolenników i mając na uwadze najnowsze badania i wytyczne żywieniowe warto sięgnąć po ciekawe książki z przepisami na dania warzywne.

Jeśli w Waszych zbiorach macie sprawdzone książki z przepisami bez mięsa piszcie w komentarzach.

You may also like

Zostaw komentarz