Ciastka świąteczne

by Matczyne Fanaberie

Zróbmy razem ciastka świąteczne. Grudzień rozpoczyna u nas wypiekanie ciasteczek świątecznych. W domu pachnie kardamonem, cynamonem, marcepanem i co tam jeszcze sobie wymyślimy. Ciastka świąteczne sygnaizują zazwyczaj wspólne rodzinne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Tak też jest i u nas.

W ubiegłym roku hitem były świąteczne ciasteczka choinkowe, a w tym wróciliśmy do ciastek ze stempelków.

Ciastka świąteczne
na Boże Narodzenie

Dziś zapraszam Cię do poznania naszych ulubionych ciastek, które pieczemy na Boże Narodzenie.

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
    Ten przepis sprawdzi się także z samą mąką pszenną lub orkiszową.
  • 150 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu i esencji pomarańczowej

1. Umieść miód i masło w rondelku lub na patelni i podgrzej do rozpuszczenia. Odstaw, aby wystygło.

2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy.

3. Do suchych składników dodaj wystudzone masło z miodem, esencję i jajko. Wyrabiaj do powstania gładkiej masy.

4. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

5. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj koła foremkąi odciskaj odpowiednie stemple.
To ciasto sprawdzi się także do zwykłego wykrawania, bez stempli.

Ja mam już dość duży zbiór stempli, bo lubię tę formę ciastek. Różne świąteczne wzory możecie znaleźć w tym sklepie.

5. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 6 – 8 minut.

Smacznego 🙂

Inne świąteczne ciastka

Pierniczki

Ciastka marcepanowe

Świąteczne ciasteczka czekoladowe

You may also like

Zostaw komentarz