Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Ciastka świąteczne

6 grudnia 2020
ciastka świąteczne

Grudzień rozpoczyna u nas wypiekanie ciasteczek świątecznych. W domu pachnie kardamonem, cynamonem, marcepanem i co tam jeszcze sobie wymyślimy. Ciastka świąteczne sygnaizują zazwyczaj wspólne rodzinne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Tak też jest i u nas.

W ubiegłym roku hitem były świąteczne ciasteczka choinkowe, a w tym wróciliśmy do ciastek ze stempelków.

Ciastka świąteczne
na Boże Narodzenie

Nasze ulubione przepisy na ciastka świąteczne:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
    Ten przepis sprawdzi się także z samą mąką pszenną lub orkiszową.
  • 150 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu i esencji pomarańczowej

1. Umieść miód i masło w rondelku lub na patelni i podgrzej do rozpuszczenia. Odstaw, aby wystygło.

2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy.

3. Do suchych składników dodaj wystudzone masło z miodem, esencję i jajko. Wyrabiaj do powstania gładkiej masy.

4. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

5. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj koła foremkąi odciskaj odpowiednie stemple.
To ciasto sprawdzi się także do zwykłego wykrawania, bez stempli.

Ja mam już dość duży zbiór stempli, bo lubię tę formę ciastek. Różne świąteczne wzory możecie znaleźć w tym sklepie.

POLECANE WPISY