Czasami jedno zdjęcie potrafi tak przyciągnać moją uwagę, że poszukuję źródła przepisu. Tak było tym razem, gdy zobaczyłam udostępnione zdjęcie na instagramie.
Cukinię uwielbiamy i zajadamy w różnej postaci. Przepisy na cukinię towarzyszą nam przez cały rok w naszej kuchni.
Spis treści
Cukinia może być smaczną przekąską
Kiedyś cukinia kojarzyła mi się z letnim leczo robionym z zbyt duzych plnów cukinii w ogrodzie. Dziś wiem, że to cudowne warzywo można wykorzystać na wiele innych, sprawdzonych, smacznych sposobów.
Ze startej cukinii przygotujesz placki z cukinni czy gofry. Dobrze sprawdzi się w takiej formie także w babeczkach czy oimletach, a pokrojona w kostkę idealnie sprawdzi się do zupy, curry czy wspomnianego leczo.
Wegetariański placek z cukinią i groszkiem
Sam przepis lekko zmodyfikowałam wykorzystując to, co akurat miałam w lodówce.
- 250 g cukinii startej na grubych oczkach
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 50 g groszku mrożonego
- 250 g twarogu
- 3 – 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- 200 g startego żółtego sera – najlepiej taki o wyrazistym smaku
- 2 łyżki świeżej poszatkowanej mięty
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Wyłóż przygotowaną masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem blaszki lub naczynia żaroodpornego. U mnie o wymiarach 25cmx25cm.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut
w temperaturze 180°C. - Piecz wegetariański placek z cukinią aż się lekko zarumieni.
Taki prosty placek sprawdzi się idealnie w pudełku do szkoły czy lunchboxie do pracy, ale może być także smacznym i pożywnym śniadaniem lub przekąską dla dziecka w domu.
W lunchboxie yumbox:
Placek z cukinią i groszkiem, sałatka z rukwi wodnej, marchew, maliny, orzechy oraz kulki mocy.
Poprzez zdjęcie trafiłam na blog goodiegoodielunchbox i tak znalazłam przepis na wegetariański placek z cukinią i groszkiem.