Kulinarne, Lunchboxy, Obiady, Śniadania

Wegetariański placek z cukinią i groszkiem

3 marca 2020
wegetariańśki placek z cukinią i groszkiem

Czasami jedno zdjęcie potrafi tak przyciągnać moją uwagę, że poszukuję źródła przepisu. Tak było tym razem, gdy zobaczyłam udostępnione zdjęcie na instagramie. Poprzez zdjęcie trafiłam na blog goodiegoodielunchbox i tak znalazłam przepis na wegetariański placek z cukinią i groszkiem.

Cukinię uwielbiamy i zajadamy w różnej postaci. Przepisy na cukinię towarzyszą nam przez cały rok w naszej kuchni.

Wegetariański placek
z cukinią i groszkiem

Sam przepis lekko zmodyfikowałam wykorzystując to, co akurat miałam w lodówce.

  • 250 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 50 g groszku mrożonego
  • 250 g twarogu
  • 3 – 4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 200 g startego żółtego sera – najlepiej taki o wyrazistym smaku
  • 2 łyżki świeżej poszatkowanej mięty
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
lunchbox z przegródkami
  1. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Wyłóż przygotowaną masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem blaszki lub naczynia żaroodpornego. U mnie o wymiarach 25cmx25cm.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut
    w temperaturze 180°C.
  4. Piecz wegetariański placek z cukinią aż się lekko zarumieni.
wegetariański placek  z cukinią

Taki prosty placek sprawdzi się idealnie w pudełku do szkoły czy lunchboxie do pracy, ale może być także smacznym i pożywnym śniadaniem lub przekąską dla dziecka w domu.

W lunchboxie yumbox:
Placek z cukinią i groszkiem, sałatka z rukwi wodnej, marchew, maliny, orzechy oraz kulki mocy.

POLECANE WPISY