Home Czytelnia Wiem, co jem – książki o jedzeniu dla dzieci

Wiem, co jem – książki o jedzeniu dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Wydawnictwo Harperkids w ramach serii Akademia Mądrego Dziecka oddała w ręce czytelników fantastyczny zestaw książek, którego myślą przewodnią jest Wiem, co jem! Seria zawiera cztery książki, które dzięki treści i ilustracjom wyjaśniają, jak rosną owoce, warzywa czy zboża. Uczą jeść dobrze i zdrowo!

O jedzeniu można rozmawiać, można czytać, można je zwyczajnie jeść.

Każda z tych czynności jest doskonałym sposobem na zabieranie dziecka w świat edukacji żywieniowej. 

Cztery najnowsze książki z serii Akademia Mądrego dziecka to: 

  • Wiem, co jem! Banany
  • Wiem, co jem! Pomidory
  • Wiem, co jem! Chlebek 
  • Wiem, co jem! Czekolada

W każdej z książek znajdziesz wiele ciekawostek, które wzbudzą zainteresowanie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Ja wielokrotnie podczas zajęć z dziećmi doświadczałam, że wszelkie ciekawostki są szybko wychwytywane przez dzieci, wzbudzają zainteresowanie.

Piękne ilustracje, które zdobią każdą z tych książek to kolejny sposób, na wzbudzenie zainteresowania dobrym jedzeniem.

Spotkałam się już z badaniami, w których wprost mówiono, że pokazywanie dziecku zdjęć jedzenia może pomóc zachęcić dziecko do spróbowania warzyw.  

Wiedziałeś, że banany były kiedyś produktem luksusowym jak kawior? A sam bananowiec, który nie jest drzewem, tylko gigantyczną byliną, może osiągnąć wysokość nawet 10 metrów w siedem miesięcy? 

W każdej z książek z serii Wiem, co jem znajdziesz wiele cennych informacji dotyczących pochodzenia, sposobu uprawy czy składu poszczególnych produktów. Te wszystkie informacje są przedstawione w bardzo przystępny sposób, łatwy do zapamietania dla dzieci i zachęcający do samodzielnego zweryfikowania tej wiedzy.

W sumie poszukiwanie pestek w bananie okazało się ciekawym doświadczeniem. 

Wiem, co jem! Pomidory

W książce poznajemy drogę pomidora do Europy. Dzieci chętnie porozmawiają także o towarzyszach tej podróży, czyli ziemniaku, fasoli, cukinii czy kukurydzy. 

Pomidor na początku swojej obecności w europejskich ogrodach pełnił rolę rośliny ozdobnej.

Dziś niektóre odmiany także cieszą najpierw oczy, a później dopiero lądują na naszych talerzach.

Ta różnorodność też jest doskonałym sposobem, aby zainteresować dzieci. W książce dzieci poznają drogę, jaką musiał przebyć pomidor, aby trafić na stoły, jak wyglądała hodowla odmian odpowiednia do naszego klimatu. 

W książeczce poruszono także temat czy pomidor to owoc, czy warzywo. Podczas zajęć z dziećmi to temat, który zawsze wzbudza wiele emocji i przyznam, że uwielbiam te dziecięce dyskusje i próby udowadniania, kto ma rację. 

Podczas pomidorowej podróży możesz wspólnie z dzieckiem poznać sposoby uprawy, najpopularniejsze odmiany czy przekonać się, że pomidory mogą mieć różne kształty, kolory czy smak.

Dzieci podczas lektury dowiedzą się, że pomidory zawierają fruktozę, dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo witaminy C. Są bogactwem mikro- i makroelementów. 

Wiem, co jem! Chlebek

Doskonała książka, która pokazuje dzieciom i dorosłym, że dobry, prawdziwy chleb, nie potrzebuje wielu składników.

Mąka woda i odrobina soli. Sami przekonaliśmy się o tym, gdy zaczęliśmy przygotowywać domowy zakwas na chleb czy piec chleb na zakwasie

Dziecko dzięki ilustracjom może dowiedzieć się, jak wyglądała uprawa zbóż kiedyś i dziś. Autor podkreśla, że coraz więcej rolników zaczyna wracać do ekologicznej produkcji zbóż i wskazuje czytelnikowi, jakie ma to znaczenie dla nas jako konsumentów. 

Podczas lektury znajdziecie wiele aspektów, które wzbudzają zainteresowanie. Wszystko zależy jaką wiedzę i zasoby ma już dziecko. Korzystając z podpowiedzi możecie pokazać różną strukturę typów mąk i dopasować wypieki. 

Poznacie także najpopularniejsze wypieki piekarnicze z różnych stron świata.

Takie jak brik, czapati, taguella, chleb borodyński czy coraz bardziej popularna także u nas tortilla. 

Wiem, co jem! Czekolada

Najsłodszą książeczkę zostawiłam na koniec.

Czekolada zawsze wzbudza zachwyt dzieci i warto wyedukować je po jaką sięgać najlepiej. 

Wszyscy wiemy, że ta królowa słodkości może być wartościową przekąską, ale także może być bezwartościowym słodkim zapychaczem. Wszystko zależy od składu. 

Tutaj raczej nie trzeba dzieci zachęcać do jedzenia, ale książka przedstawia w ciekawy sposób etapy powstania czekolad.
Dzieci z zainteresowaniem poznają kolejną historię jedzeniową. Dowiadują się, że czekolada rośnie na drzewach, a owoce kakaowca przypominają małe piłki. Plantatorzy zbierają je dwa razy w roku. 

Poprzez opis i rysunki dzieci mogą zobaczyć, jak wygląda produkcja przemysłowa i ta na mniejszą skalę. 

Warto zwrócić uwagę, jaką czekoladę wybierać. Czekolada poprawia nastrój i dodaje energii, jak większość słodkości. Dzięki dobrej miazdze kakaowej zawiera magnez, fosfor czy potas. Jednak warto pamiętać, że jest słodyczem, a nie produktem, który zaopatruje nasz organizm w  niezbędne mikro i makroelementy. 

Warto pamiętać, że jest szkodliwa dla zwierząt. 

Wiem co jem – seria Akademia Mądrego Dziecka

wiem co jem

Każda z tych książek to fantastyczna podróż edukacyjno żywieniowa, która pokazuje czytelnikowi, co warto jeść i skąd pochodzi nasze jedzenie. Jestem przekonana, że taki zestaw powinien znaleźć się u każdego malucha. To genialna mapa do rozmowy z własnym dzieckiem czy podczas zajęć edukacyjnych. 

Budowanie właściwej relacji dziecka z jedzeniem, wspieranie dziecka w tym procesie, powinno się odbywać na wielu płaszczyznach. Dobre, jakościowe książki o jedzeniu są jednym z nich.  

Materiał powstał w ramach współpracy z Wydawnictwem HarperKids

You may also like

Zostaw komentarz