Kulinarne

Wiosenne babeczki czekoladowe

26 marca 2014

Do przygotowania dzisiejszych łakoci zmotywował mnie prezent, który otrzymałam od koleżanki męża.

Dotychczas do dekoracji używałam rękawów jednorazowych lub zakupionego w tchibo rękawa wraz z końcówkami. Czasami wystarczyła zwykła szpatułka 🙂

Tym razem wykorzystałam zestaw do pieczenia i ozdabiania muffinów i cupkak’ów firmy Lékué

Przepis na około 20 babeczek:

  • 220 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g ciemnego kakao
  • 120 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

../media/zdjecia_postow/20140325_122455.jpg

Przygotuj wszystkie składniki, aby miały jednakową temperaturę.
W jednej misce przygotuj przesianą mąkę, proszek i kakao.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka jedno po drugim, miksuj delikatnie do połączenia.
Do masy maślanej dodaj suche składniki, a następnie mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki na około 3/4 wysokości, wyrównaj.
Upiecz w temperaturze 190 º C lub 175  º C z termoobiegiem przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu można przystąpić do ozdabiania.
Krem wiosenny
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 – 6 łyżek przesianego cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodki ma być krem)
  • 2 – 3 łyżki herbaty matcha (w zależności jak intensywny kolor chcesz uzyskać)
  • Jeśli nie masz takiej herbaty można wykorzystać barwnik spożywczy.
Do ozdabiania wykorzystałam żółte perełki do dekoracji bez sztucznych barwników i aromatów (Wilton) oraz posypkę cukrową Sweet Memories (Birkmann).
../media/zdjecia_postow/babeczkiczekoladowe4.JPG

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY