Home Kulinarne Wiosenne babeczki czekoladowe

Wiosenne babeczki czekoladowe

by Matczyne Fanaberie

Do przygotowania dzisiejszych łakoci zmotywował mnie prezent, który otrzymałam od koleżanki męża.

Dotychczas do dekoracji używałam rękawów jednorazowych lub zakupionego w tchibo rękawa wraz z końcówkami. Czasami wystarczyła zwykła szpatułka 🙂

Tym razem wykorzystałam zestaw do pieczenia i ozdabiania muffinów i cupkak’ów firmy Lékué

Przepis na około 20 babeczek:

  • 220 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g ciemnego kakao
  • 120 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

../media/zdjecia_postow/20140325_122455.jpg

Przygotuj wszystkie składniki, aby miały jednakową temperaturę.
W jednej misce przygotuj przesianą mąkę, proszek i kakao.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka jedno po drugim, miksuj delikatnie do połączenia.
Do masy maślanej dodaj suche składniki, a następnie mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki na około 3/4 wysokości, wyrównaj.
Upiecz w temperaturze 190 º C lub 175  º C z termoobiegiem przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu można przystąpić do ozdabiania.
Krem wiosenny
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 – 6 łyżek przesianego cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodki ma być krem)
  • 2 – 3 łyżki herbaty matcha (w zależności jak intensywny kolor chcesz uzyskać)
  • Jeśli nie masz takiej herbaty można wykorzystać barwnik spożywczy.
../media/zdjecia_postow/babeczkiczekoladowe4.JPG

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz