217
Do przygotowania dzisiejszych łakoci zmotywował mnie prezent, który otrzymałam od koleżanki męża.
Dotychczas do dekoracji używałam rękawów jednorazowych lub zakupionego w tchibo rękawa wraz z końcówkami. Czasami wystarczyła zwykła szpatułka 🙂
Tym razem wykorzystałam zestaw do pieczenia i ozdabiania muffinów i cupkak’ów firmy Lékué
Przepis na około 20 babeczek:
- 220 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g ciemnego kakao
- 120 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Przygotuj wszystkie składniki, aby miały jednakową temperaturę.
W jednej misce przygotuj przesianą mąkę, proszek i kakao.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka jedno po drugim, miksuj delikatnie do połączenia.
Do masy maślanej dodaj suche składniki, a następnie mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki na około 3/4 wysokości, wyrównaj.
Upiecz w temperaturze 190 º C lub 175 º C z termoobiegiem przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu można przystąpić do ozdabiania.
Krem wiosenny
- 500 g serka mascarpone
- 4 – 6 łyżek przesianego cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodki ma być krem)
- 2 – 3 łyżki herbaty matcha (w zależności jak intensywny kolor chcesz uzyskać)
- Jeśli nie masz takiej herbaty można wykorzystać barwnik spożywczy.
Do ozdabiania wykorzystałam żółte perełki do dekoracji bez sztucznych barwników i aromatów (Wilton) oraz posypkę cukrową Sweet Memories (Birkmann).
Smacznego 🙂