1,4K
Są takie desery, których nie potrafię sobie odmówić. Na pierwszym miejscu bezsprzecznie jest tiramisu. Pojawia się ono i w wersji z malinami i jako tiramisu z piwem. Każde smakuje obłednie. W ciąży unikałam jednak surowych jajek. Tak powstało ciasto dla ciężarnej.
Gdy byłam w pierwszej ciąży eksperymentowałam trochę, co tu zrobić, aby przy podmianie kilku składników wyczarować ten smak, który zachwyca oczy i kubki smakowe.
Tiramisu – ciasto dla ciężarnej
Składniki:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 500 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 3 espresso lub 4 – 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka dobrej migdałowej esencji
- 2 łyżki ciemnego kakao
W normalnej wersji dodajemy jeszcze 2 żółtka i zamiast migdałowej esencji likier amaretto.
Jak przygotować tiramisu dla ciężarnej?
- Kawę rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać esencję i ostudzić.
- Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki.
Spotkałam się także z wersją, że mascarpone łączone jest z 200 ml ubitej bitej śmietany. Czasami dodaję ubitą śmietanę, ale nie jest to konieczne. - Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie.
Układaj w pucharkach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Czasami robię tiramisu w zwykłej tortownicy z odpinaną obręczą. - Wyłóż połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao.
- Ułóż drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
- Deser włożyć na co najmniej 2 – 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao.
- Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂
Smacznego 🙂
Inne wersje tiramisu:
Tiramisu z malinami:
Tiramisu z piwem
1 komentarz
Uwielbiam 🙂