Tiramisu dla ciężarnej

by Matczyne Fanaberie
Są takie desery, których nie potrafię sobie odmówić. Na pierwszym miejscu bezsprzecznie jest tiramisu. Pojawia się ono i w wersji z malinami i jako tiramisu z piwem. Każde smakuje obłednie. W ciąży unikałam jednak surowych jajek. Tak powstało ciasto dla ciężarnej. 

Gdy byłam w pierwszej ciąży eksperymentowałam trochę, co tu zrobić, aby przy podmianie kilku składników wyczarować ten smak, który zachwyca oczy i kubki smakowe. 

Tiramisu – ciasto dla ciężarnej

tiramisu dla ciężarnej bez jajek

Składniki:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2  łyżki cukru pudru
  • 3 espresso lub 4 – 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 
  • 1  łyżka dobrej migdałowej esencji
  • 2 łyżki ciemnego kakao

W normalnej wersji dodajemy jeszcze 2 żółtka i zamiast migdałowej esencji likier amaretto.

Jak przygotować tiramisu dla ciężarnej? 

  1. Kawę rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać esencję i ostudzić.
  2. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. 
    Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki.
    Spotkałam się także z wersją, że mascarpone łączone jest z 200 ml ubitej bitej śmietany. Czasami dodaję ubitą śmietanę, ale nie jest to konieczne.
  3. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie.
    Układaj w pucharkach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Czasami robię tiramisu w zwykłej tortownicy z odpinaną obręczą. 
  4. Wyłóż połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao.
  5. Ułóż drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
  6. Deser włożyć na co najmniej 2 – 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao.
  7. Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂 

 

Smacznego 🙂

tiramisu dla ciężarnej bez jajek
tiramisu dla ciężarnej bez jajek

Inne wersje tiramisu:

Tiramisu z malinami:

tiramisu z malinami

Tiramisu z piwem

You may also like

1 komentarz

Bebe 3 kwietnia 2014 - 23:35

Uwielbiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz