Wytrawne gofry z selera korzeniowego

by Matczyne Fanaberie

Gofry to jedna z tych propozycji, które zawsze cieszą, gdy pojawiają się w pudełku do szkoły czy na śniadaniowym talaerzu. Wytrawne gofry goszczą u nas dość często i każdy ma już swoje ulubione warzywa w takiej formie.

Dzisiejszy pomysł na wytrawne gofry z selera korzeniowego pojawił się, gdy zobaczyłam przepis na kotlety z selera od Szkoła na Widelcu.

Na blogu znajdziesz inne propozycje na wytrawne warzywne gofry. Polecam zarówno w domu, na piknik czy do szkoły. Pamiętam, jakim hitem były jakiś czas temu gofry z czerwonej fasoli. Robiłaś? Sprawdź koniecznie także inne propozycje:

Wytrawne gofry z selera korzeniowego

  • 1 średni seler
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszki z amarantusa
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  1. Seler zetrzyj na tarce lub w malakserze. Dodaj sól i odstaw na 10 – 15 minut, aby seler zmiękł.
  2. Dodaj pozostałe składniki o dokładnie wymieszaj.
  3. Opcjonalnie można dodać odrobinę pieprzu.
  4. Tak przygotowane ciasto wykładaj po łyżce na rozgrzaną gofrownicę. Ja celowo nie tworzę typowych prostokątnych gofrów. Takie nierówne kształty łatwiej mieszczą się w lunchboxie do szkoły 🙂
  5. Po dobrym wypieczeniu wyłóż gofry na kratkę.
  6. Podawaj same, z jogurtem wymieszanym z kolendrą lub z innym ulubionym sosem.

Kaszkę z amarantusa można zastapić inną kaszką, drobnymi płakami owsianymi lub gotową mieszanką płatków od HELPA – BIO Płaturki.

Zbożowe batoniki z czekoladą i owocami

Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie

wytrawne gofry z warzyw
wytrawne gofry z selera

You may also like

Zostaw komentarz