Gofry to jedna z tych propozycji, które zawsze cieszą, gdy pojawiają się w pudełku do szkoły czy na śniadaniowym talaerzu. Wytrawne gofry goszczą u nas dość często i każdy ma już swoje ulubione warzywa w takiej formie.
Dzisiejszy pomysł na wytrawne gofry z selera korzeniowego pojawił się, gdy zobaczyłam przepis na kotlety z selera od Szkoła na Widelcu.
Spis treści
Na blogu znajdziesz inne propozycje na wytrawne warzywne gofry. Polecam zarówno w domu, na piknik czy do szkoły. Pamiętam, jakim hitem były jakiś czas temu gofry z czerwonej fasoli. Robiłaś? Sprawdź koniecznie także inne propozycje:
Wytrawne gofry z selera korzeniowego
- 1 średni seler
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 3 jajka
- 2 łyżki kaszki z amarantusa
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- Seler zetrzyj na tarce lub w malakserze. Dodaj sól i odstaw na 10 – 15 minut, aby seler zmiękł.
- Dodaj pozostałe składniki o dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie można dodać odrobinę pieprzu.
- Tak przygotowane ciasto wykładaj po łyżce na rozgrzaną gofrownicę. Ja celowo nie tworzę typowych prostokątnych gofrów. Takie nierówne kształty łatwiej mieszczą się w lunchboxie do szkoły 🙂
- Po dobrym wypieczeniu wyłóż gofry na kratkę.
- Podawaj same, z jogurtem wymieszanym z kolendrą lub z innym ulubionym sosem.
Kaszkę z amarantusa można zastapić inną kaszką, drobnymi płakami owsianymi lub gotową mieszanką płatków od HELPA – BIO Płaturki.
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie