Gofry to pewniak w każdym lunchboxie, który przygotowuję Mariannie do szkoły. Fantastycznie sprawdziły się gofry z marchewką czy cukinią. Te buraczkami wzbudziły zachwyt koleżanek w szkole, a gdy spróbowała gofry z czerwonej fasoli stwierdziła, że to najlepsze gofry czekoladowe.
Obawiam się, że gdybym powiedziała, że przygotowałam dla nich gofry z fasoli żadne z nich nawet by nie tknęło. Taki czas. Przepis znalazłam w książce Wydawnictwa Publicat V. Urban „Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut”
Książka jest warta polecenia. W naszym śniadaniowym menu zagościło kilka przepisów na stałe. Jednym z nich są właśnie gofry z fasoli.
W dzisiejszym lunchboxie zabieramy gofry z czerwonej fasoli, mieszankę orzechów i suszonych owoców oraz kiwi. Do tego obowiązkowo butelka z wodą.
Gofry z czerwonej fasoli
- 200 g ugotowanej fasoli.
Może też być fasola z puszki lub słoika. Sprawdź jednak skład. - 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 4 – 5 łyżek mąki orkiszowej lub owsianej
- 1 łyżka karobu lub dobrego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- Wypłucz ugotowaną fasolę i wsyp do blendera.
- Dodaj jajka, olej i syrop klonowy i wszystko zblenduj.
- Suche składniki wymieszaj w drugiej misce.
- Połącz wszystkie składniki na gładką masę. Smaż gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Do gofrów idealnie będzie pasował dżem, świeże, sezonowe owoce.
W lunchboxie sprawdzają się także idealnie bez dodatków.
To tylko jeden z pomysłów na pudełko śniadaniowe do szkoły.
Więcej pomysłów znajdziesz TUTAJ:
Dużo pomysłów na smaczne, urozmaicone lunchboxy, pudełka z drugim śniadaniem do szkoły znajdziesz także w naszej grupie na FB