Kulinarne, Lunchboxy

Gofry z czerwonej fasoli

29 grudnia 2018
gofry z czerwonej fasoli

Gofry to pewniak w każdym lunchboxie, który przygotowuję Mariannie do szkoły. Fantastycznie sprawdziły się gofry z marchewką czy cukinią. Te buraczkami wzbudziły zachwyt koleżanek w szkole, a gdy spróbowała gofry z czerwonej fasoli stwierdziła, że to najlepsze gofry czekoladowe.

Obawiam się, że gdybym powiedziała, że przygotowałam dla nich gofry z fasoli żadne z nich nawet by nie tknęło. Taki czas. Przepis znalazłam w książce Wydawnictwa Publicat V. Urban “Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut” 

Książka jest warta polecenia. W naszym śniadaniowym menu zagościło kilka przepisó na stałe. Jednym z nich są gofry z fasoli 🙂

Gofry z czerwonej fasoli

Gofry z czerwonej fasoli
  • 200 g ugotowanej fasoli. Może też być fasola z puszki lub słoika. Sprawdź jednak skład.
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 4 – 5 łyżek mąki orkiszowej lub owsianej
  • 1 łyżka karobu lub dobrego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
gofry z czerwonej fasoli
Gofry z czerwonej fasoli lunchbox do szkoły
  1. Wypłucz ugotowaną fasolę i wsyp do blendera.
  2. Dodaj jajka, olej i syrop klonowy i wszystko zblenduj.
  3. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce.
  4. Połącz wszystkie składniki na gładką masę. Smaż gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy.

Do grofów idealnie będzie pasował dżem, świeże, sezonowe owoce. W lunchboxie sprawdzają się także idealnie bez dodatków.

zniżki rabaty na monbento
print

POLECANE WPISY