Ciastka dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Dziś pochwalę się przepisem na zdrowe ciastka, które zrobiłam specjalnie dla Pierworodnej. Dzieci mogą jeść ciastka, ale ważne jest, aby były one odpowiednio dostosowane do ich wieku i potrzeb żywieniowych. Ciastka dla dzieci warto wybierać ze sprawdzonych miejsc lub przygotować samemu.

Warto zaprosić do takich przygotowań także dzieci. Dziś mały prezent, moja kulinarna wariacja, na Dzień Dziecka 🙂

Ciastka dla dzieci

Kruche ciastka figowo-daktylowo-owsiane mogą być odpowiednie dla dzieci, zwłaszcza jeśli są przygotowane z naturalnych składników i bez dodatku cukru. Dlaczego warto sięgać po takie składniki?

  1. Płatki owsiane są bogate w błonnik, ich spożywanie wspiera prawidłowy proces trawienia.
  2. Daktyle – naturalnie słodkie, dostarczają energii oraz są źródłem potasu i błonnika. Sama słodycz.
  3. Figi – również bogate w błonnik, witaminy i minerały, także słodkie.
  4. Masło (lub jego zamienniki, np. masło wegańskie) – dostarcza tłuszczy, które są niezbędne w diecie dzieci. Warto o tym pamiętać, że grupa witamin ADEK potrzebuje właśnie tłuszczu, abyśmy z nich skorzystali.
  5. Jajka – źródło białka i składników odżywczych.
  6. Sezam – jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze, które wspierają rozwój dzieci. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminę E, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wzrostu. Nasiona sezamu dostarczają wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i miedzi.

Kruche ciastka figowo – daktylowo – owsiane

  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 100 g mąki razowej pszennej
  • 5 czubatych łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 10 suszonych fig
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 200 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku.
W blenderze miksujemy/rozdrabniamy figi, daktyle oraz 2/3 płatków owsianych.
Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy i odstawiamy na ok 15 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto można rozwałkować i wycinać ulubione kształty lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać.
Pieczemy ok 10 – 15 minut.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika – jeszcze gorące – zawijamy w papier lub wkładamy do papierowej torebki i zamykamy. Pozostawiamy tak do wystygnięcia 😉

Dla wielbicieli czekolady ciekawym urozmaiceniem może być zamoczenie spodów w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Można też dodatkowo czekoladę posypać prażonymi kawałkami orzechów czy suszonych owoców lub warzyw.

ciastka dla dzieci

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz