Dziś pochwalę się przepisem na zdrowe ciastka, które zrobiłam specjalnie dla Pierworodnej 😉
Taki prezent, moja kulinarna wariacja, na Dzień Dziecka 🙂
Kruche ciastka figowo – daktylowo – owsiane
- 400 g mąki razowej orkiszowej
- 100 g mąki razowej pszennej
- 5 czubatych łyżek mielonych orzechów laskowych
- 200 g masła
- 2 jajka
- 10 suszonych fig
- 10 daktyli
- 3 łyżki białego sezamu
- 200 g płatków owsianych
- 4 łyżki miodu
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku.
W blenderze miksujemy/rozdrabniamy figi, daktyle oraz 2/3 płatków owsianych.
Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy i odstawiamy na ok 15 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C
Ciasto można rozwałkować i wycinać ulubione kształty lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać.
Pieczemy ok 10 – 15 minut.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika – jeszcze gorące – zawijamy w papier lub wkładamy do papierowej torebki i zamykamy. Pozostawiamy tak do wystygnięcia 😉
Dla wielbicieli czekolady ciekawym urozmaiceniem może być zamoczenie spodów w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
Smacznego 🙂