Dziś pochwalę się przepisem na zdrowe ciastka, które zrobiłam specjalnie dla Pierworodnej. Dzieci mogą jeść ciastka, ale ważne jest, aby były one odpowiednio dostosowane do ich wieku i potrzeb żywieniowych. Ciastka dla dzieci warto wybierać ze sprawdzonych miejsc lub przygotować samemu.
Warto zaprosić do takich przygotowań także dzieci. Dziś mały prezent, moja kulinarna wariacja, na Dzień Dziecka 🙂
Spis treści
Ciastka dla dzieci
Kruche ciastka figowo-daktylowo-owsiane mogą być odpowiednie dla dzieci, zwłaszcza jeśli są przygotowane z naturalnych składników i bez dodatku cukru. Dlaczego warto sięgać po takie składniki?
- Płatki owsiane są bogate w błonnik, ich spożywanie wspiera prawidłowy proces trawienia.
- Daktyle – naturalnie słodkie, dostarczają energii oraz są źródłem potasu i błonnika. Sama słodycz.
- Figi – również bogate w błonnik, witaminy i minerały, także słodkie.
- Masło (lub jego zamienniki, np. masło wegańskie) – dostarcza tłuszczy, które są niezbędne w diecie dzieci. Warto o tym pamiętać, że grupa witamin ADEK potrzebuje właśnie tłuszczu, abyśmy z nich skorzystali.
- Jajka – źródło białka i składników odżywczych.
- Sezam – jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze, które wspierają rozwój dzieci. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminę E, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wzrostu. Nasiona sezamu dostarczają wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i miedzi.
Kruche ciastka figowo – daktylowo – owsiane
- 400 g mąki razowej orkiszowej
- 100 g mąki razowej pszennej
- 5 czubatych łyżek mielonych orzechów laskowych
- 200 g masła
- 2 jajka
- 10 suszonych fig
- 10 daktyli
- 3 łyżki białego sezamu
- 200 g płatków owsianych
- 4 łyżki miodu
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku.
W blenderze miksujemy/rozdrabniamy figi, daktyle oraz 2/3 płatków owsianych.
Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy i odstawiamy na ok 15 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto można rozwałkować i wycinać ulubione kształty lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać.
Pieczemy ok 10 – 15 minut.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika – jeszcze gorące – zawijamy w papier lub wkładamy do papierowej torebki i zamykamy. Pozostawiamy tak do wystygnięcia 😉
Dla wielbicieli czekolady ciekawym urozmaiceniem może być zamoczenie spodów w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Można też dodatkowo czekoladę posypać prażonymi kawałkami orzechów czy suszonych owoców lub warzyw.

Smacznego 🙂