Kulinarne

Zdrowe smakołyki

1 czerwca 2013

Dziś pochwalę się przepisem na zdrowe ciastka, które zrobiłam specjalnie dla Pierworodnej 😉
Taki prezent, moja kulinarna wariacja, na Dzień Dziecka 🙂

Kruche ciastka figowo – daktylowo – owsiane

  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 100 g mąki razowej pszennej
  • 5 czubatych łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 10 suszonych fig
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 200 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku.
W blenderze miksujemy/rozdrabniamy figi, daktyle oraz 2/3 płatków owsianych.
Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy i odstawiamy na ok 15 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C
Ciasto można rozwałkować i wycinać ulubione kształty lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać.
Pieczemy ok 10 – 15 minut.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika – jeszcze gorące – zawijamy w papier lub wkładamy do papierowej torebki i zamykamy. Pozostawiamy tak do wystygnięcia 😉

Dla wielbicieli czekolady ciekawym urozmaiceniem może być zamoczenie spodów w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

../media/zdrowe_smakołyki_2.jpg

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY