Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki truskawkowe

17 czerwca 2013
babeczki truskawkowe
Truskawki są wszędzie 🙂 Pachną na każdym rogu ulicy. Zatem dziś zapraszam na babeczki truskawkowe.

Wczoraj miałyśmy dostawę najcudowniejszych truskawek z ogródka babci Pierworodnej.
Nie da się wszystkiego przejeść z cukrem i ze śmietaną zatem mam dziś inną propozycję.


Babeczki truskawkowe z bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

•  130 g masła
•  1/2 szklanki cukru
•  1 cukier waniliowy
•  2 jajka
•  1/4 szklanki mąki orkiszowej
•  1 szklankami mąki pszennej
•  1 łyżeczka proszku do pieczenia
•  1/2 szklanki mleka

Pozostałe składniki:
•  pół kilograma truskawek
•  250 ml śmietany kremówki 36%, bardzo zimnej

Przygotowanie ciasta:

Masło wraz cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na białą puszystą masę.
Dodajemy jajka, następnie mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy.
Wlewamy po trochu mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Rozkładamy do przygotowanych papilotek. Do każdej papilotki wkładamy 2 – 3 pokrojone truskawki.
Umieszczamy w piekarniku nastawionym na około 180 stopni. Pieczemy przez ok 20 minut.
Najlepiej sprawdzać na podstawie suchości patyczka.

Dekoracja:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dekorujemy wystudzone babeczki.
Każdę babeczkę można udekorować dodatkowo truskawką i listkiem mięty 🙂
Zamiast bitej śmietany można wykorzystać krem z serka mascarpone

Do dekoracji warto też wykorzystać oryginalne papilotki. Ja wybrałam tym razem tekturowe foremki.

babeczki truskawkowe

POLECANE WPISY