Wczoraj miałyśmy dostawę najcudowniejszych truskawek z ogródka babci Pierworodnej.
Nie da się wszystkiego przejeść z cukrem i ze śmietaną zatem mam dziś inną propozycję.
Babeczki truskawkowe z bitą śmietaną
Składniki na ciasto:
• 130 g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 jajka
• 1/4 szklanki mąki orkiszowej
• 1 szklankami mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
• pół kilograma truskawek
• 250 ml śmietany kremówki 36%, bardzo zimnej
Przygotowanie ciasta:
Masło wraz cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na białą puszystą masę.
Dodajemy jajka, następnie mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy.
Wlewamy po trochu mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Rozkładamy do przygotowanych papilotek. Do każdej papilotki wkładamy 2 – 3 pokrojone truskawki.
Umieszczamy w piekarniku nastawionym na około 180 stopni. Pieczemy przez ok 20 minut.
Najlepiej sprawdzać na podstawie suchości patyczka.
Dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dekorujemy wystudzone babeczki.
Każdę babeczkę można udekorować dodatkowo truskawką i listkiem mięty 🙂
Zamiast bitej śmietany można wykorzystać krem z serka mascarpone
Do dekoracji warto też wykorzystać oryginalne papilotki. Ja wybrałam tym razem tekturowe foremki.