Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki truskawkowe

17 czerwca 2013
babeczki truskawkowe
Truskawki s膮 wsz臋dzie 馃檪 Pachn膮 na ka偶dym rogu ulicy. Zatem dzi艣 zapraszam na聽babeczki truskawkowe.

Wczoraj mia艂y艣my dostaw臋 najcudowniejszych truskawek z ogr贸dka babci Pierworodnej.
Nie da si臋 wszystkiego przeje艣膰 z cukrem i ze 艣mietan膮 zatem mam dzi艣 inn膮 propozycj臋.


Babeczki truskawkowe z bit膮 艣mietan膮

Sk艂adniki na ciasto:

鈥 聽130 g mas艂a
鈥 聽1/2 szklanki cukru
鈥 聽1 cukier waniliowy
鈥 聽2 jajka
鈥 聽1/4 szklanki m膮ki orkiszowej
鈥 聽1 szklankami m膮ki pszennej
鈥 聽1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
鈥 聽1/2 szklanki mleka

Pozosta艂e sk艂adniki:
鈥 聽p贸艂 kilograma truskawek
鈥 聽250 ml 艣mietany krem贸wki 36%, bardzo zimnej

Przygotowanie ciasta:

Mas艂o wraz cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na bia艂膮 puszyst膮 mas臋.
Dodajemy jajka, nast臋pnie m膮k臋 i proszek do pieczenia – mieszamy.
Wlewamy po trochu mleko i mieszamy do uzyskania g艂adkiej masy.

Rozk艂adamy do przygotowanych papilotek. Do ka偶dej papilotki wk艂adamy 2 – 3 pokrojone truskawki.
Umieszczamy w piekarniku nastawionym na oko艂o 180 stopni. Pieczemy przez ok 20 minut.
Najlepiej sprawdza膰 na podstawie sucho艣ci patyczka.

Dekoracja:

艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijamy na sztywno i dekorujemy wystudzone babeczki.
Ka偶d臋 babeczk臋 mo偶na udekorowa膰 dodatkowo truskawk膮 i listkiem mi臋ty 馃檪
Zamiast bitej 艣mietany mo偶na wykorzysta膰 krem z serka mascarpone

Do dekoracji warto te偶 wykorzysta膰 oryginalne papilotki. Ja wybra艂am tym razem tekturowe foremki.

babeczki truskawkowe

POLECANE WPISY