Kulinarne

Zdrowe śniadanie? Ależ proszę :)

12 sierpnia 2013
Ostatnio przeglądałam swój “magiczny zeszyt” i znalazłam swój pierwszy autorski przepis – takie małe wariacje kuchenne 🙂

Oczywiście zamiast 3 rodzajów mąki możecie wykorzystać jeden, też będzie pysznie 🙂

Składniki na 14 sztuk:

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g mąki amarantusowej
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 85 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki
  • 70 g żurawiny
  • 20 g migdały słupki
  • 20 g morele lub rodzynki lub inne bakalie słodkie
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płynnego miodu

W 1 misce mieszamy suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Połączyć zawartość dwóch naczyń. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto – ¾ papilotki.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut.

P.S.
Urlop zakończony, więc wkrótce pojawi się recenzja hotelu …

POLECANE WPISY