143
Ostatnio przeglądałam swój „magiczny zeszyt” i znalazłam swój pierwszy autorski przepis – takie małe wariacje kuchenne 🙂
Oczywiście zamiast 3 rodzajów mąki możecie wykorzystać jeden, też będzie pysznie 🙂
Składniki na 14 sztuk:
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g mąki amarantusowej
- 70 g mąki orkiszowej
- 85 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki
- 70 g żurawiny
- 20 g migdały słupki
- 20 g morele lub rodzynki lub inne bakalie słodkie
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 70 ml oleju
- 30 g cukru trzcinowego
- 5 łyżek płynnego miodu
W 1 misce mieszamy suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Połączyć zawartość dwóch naczyń. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto – ¾ papilotki.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut.
P.S.
Urlop zakończony, więc wkrótce pojawi się recenzja hotelu …