Kulinarne

Babeczki pomarańczowo – cytrynowe

14 kwietnia 2014

Dzisiejsza propozycja spodoba się przede wszystkim najmłodszym i będzie doskonała zarówno na Wielkanoc jak i w każdy inny dzień.
My nie mamy problemów z namawianiem Pierworodnej do jedzenia i czasami mam wrażenie, że to mnie bardziej cieszy przygotowywanie różnych łakoci. Ona babeczki dla dzieci i tak zje z apetytem 🙂
Prosty przepis na babkę urozmaicony dzięki formie pavonidea zakupionej w ilookandcook.pl

Babeczki dla dzieci

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, sól przesiej i odłóż do jednej miski. W drugiej misie utrzyj masło. Gdy masło będzie już prawie utarte zacznij dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodaj otartą skórkę i zmiksuj. Do tak przygotowanej masy dodawaj na zmianę sok (wymieszany pomarańczowy z cytryną) i przesiane suche składniki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto przelej do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, do 3/4 ich wysokości. Piecz w temperaturze 160ºC, do tzw. suchego patyczka.

babeczki dla dzieci
Smacznego 🙂
P.S.
Polecam zakupy na ilookandcook.pl wpiszcie hasło SPRINGTIME, a otrzymacie 50% rabatu na nieprzecenione produkty. Ja już czekam na swoją zamówioną przesyłkę 🙂

POLECANE WPISY