Dzisiejsza propozycja spodoba się przede wszystkim najmłodszym i będzie doskonała zarówno na Wielkanoc jak i w każdy inny dzień. Dziś przepis na babeczki dla dzieci.
My nie mamy problemów z namawianiem Pierworodnej do jedzenia i czasami mam wrażenie, że to mnie bardziej cieszy przygotowywanie różnych łakoci.
Dziś prosty przepis na babkę urozmaiciłam dzięki formie silikonowej pavonidea
W sklepach znajdziecie wiele wzorów foremek do babaeczek. Pamiętajcie, aby zawsze sprawdzić materiał, z któego wykonane są foremki i temperatura, w jakiej można piec bądź mrozić.
Warzywa w diecie dziecka to ważny element i w sumie postawa, ale czasami pozwalamy sobie na domowe łakocie.
Babeczki dla dzieci
Składniki:
- 125 g masła
- 1/4 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- szczypta soli
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, sól przesiej i odłóż do jednej miski. W drugiej misie utrzyj masło. Gdy masło będzie już prawie utarte zacznij dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodaj otartą skórkę i zmiksuj. Do tak przygotowanej masy dodawaj na zmianę sok (wymieszany pomarańczowy z cytryną) i przesiane suche składniki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto przelej do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, do 3/4 ich wysokości. Piecz w temperaturze 160ºC, do tzw. suchego patyczka.