Dzisiejsza propozycja to moja radosna wariacja z groszkiem w tle 🙂 Motywacji dodała mi dzisiejsza pogoda i pikantny makaron, na który nie miałam pomysłu. Tutaj doskonale się odnalazł 🙂
Makaron z łososiem i groszkiem
Składniki:
- ok 150 – 200 upieczonego łososia w foli lub łososia wędzonego
- 2 – 3 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty curry
- łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- pieprz do smaku
- olej do podsmażenia cebuli
- natka pietruszki
Ugotuj makaron – każdy makaron będzie dobry, u mnie pojawił się makaron z włoskich podróży z odrobina ostrości. Nie piekłam specjalnie łososia, wykorzystałam pieczonego w folii z wczorajszego obiadu. Można oczywiście upiec specjalnie rybę z dodatkiem soli i pieprzu i odrobiną ziół. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula się zarumieni dodaj mrożony groszek, sos sojowy i pastę curry i przykryj wooka lub patelnie. Jeśli będziesz sos podawać ze zwykłym makaronem dodaj szczyptę chili, aby potrawa nabrała wyraźnego smaku i odrobinę ostrości. Dopraw pieprzem i dodaj śmietanę aby uzyskać delikatny sos. Zagotuj i wykładaj na talerze. Posyp natką i smacznego 🙂