Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki waniliowe z brzoskwiniami

25 lipca 2014

Dziś miał być wielki dzień, ale chyba nic z tego. Młody jakoś nie ma ochoty powitać świata i uściskać swojej siostry.

Ten tydzień minął mi pod znakiem odreagowywania końcówki ciąży w kuchni. Oj działo się 🙂

Babeczki, to nasze wspólne dzieło z Pierworodną. Dziecko w kuchni ostatnio daje czadu i w sumie i jej, i mnie się to podoba. 

Składniki na 12 babeczek

  • 100 g cukru
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru z wanilią
  • 120 ml mleka
  • 4 – 5 brzoskwiń obranych ze skórki i wypestkowanych

Masło utrzyj z cukrem do białości. Dodaj jajka, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Połącz wszystko dodając mleko i ekstrakt waniliowy.

Tak przygotowane ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami. Do każdej babeczki włóż po 2 kawałki brzoskwiń.

Wstaw do piekarnika ustawionego na ok 180 stopni C.

Piecz przez 15 – 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Karmelizowane brzoskwinie

  • 6 obranych i wypestkowanych brzoskwiń
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii (przecięta na pół, wyskrobane ziarenka)
  • 2 łyżki cukru lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie

Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojone brzoskwinie, sok z cytryny, cynamon, wanilię i cukier.
Wymieszaj i podsmaż przez ok 2 – 3 minuty. Przykryj pokrywką rondelek i pozwól im się troche poddusić.

Podawaj ciepłe wyłożone na babeczki 🙂 W przypływie szaleństwa lub zwykłej chandry dodaj lody waniliowe 🙂 

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY