Kiedyś zastanawiałam się jak zrobić bułeczki drożdżowe dla dzieci. Wykorzystałam sprzyjające okoliczności i kiedy ostatnio dostałam „dary ogrodu” od rodziców wiedziałam, że to idealny czas na bułki drożdżowe z borówkami i zasmażanymi jabłkami z wanilią.
Jeśli zastanawiasz czy to trudne i jak zrobić bułeczki drożdżowe dla dzieci to dobrze trafiłeś. Oczywiście takie bułeczki można zrobić z dowolnym nadzieniem. U nas na życzenie Pierworodnej były borówki wprost od babci z ogrodu, a dla mnie aromatyczne papierówki z wanilią.
Dla wielbicieli bakalii i czekoladowych słodkości doskonale sprawdzi się domowa nutella daktylowa jako nadzienie.
Bułeczki drożdżowe z owocami
Składniki na 22 bułeczki
- 600 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 125 g margaryny lub masła
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Jak zrobić bułeczki drożdżowe dla dzieci – krok po kroku
1. W pierwszym kroku przygotuj rozczyn z drożdży.
Weź 1 łyżkę cukru, 1,5 łyżki mąki oraz 2 łyżki mleka i rozrób wszystko z drożdżami na gładką masą. Poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość.
2. Przesiej do miski mąkę.
3. Jajka utrzyj z cukrem.
4. Do masy jajecznej dodaj miękkie masło, mąkę, szczyptę soli,mleko i wyrośnięty zaczyn.
Wyrób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
5. Teraz możesz zacząć „robić” bułeczki, czyli trochę ciasta, nadzienie i formułuj zgrabne bułeczki.
6. Układaj na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
7. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem lub migdałami. Doskonale sprawdzi się też kruszonka.
8. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem ustawionym na 160 stopni C.
Gdy bułeczki urosną podwyższ temperaturę do 175 – 180 stopni i piec do tzw. suchego patyczka.
Taka bułeczka drożdżowa jest idealną przekąską w ciągu dnia dla dzieci, dobrym dodatkiem do kawy, a także fajnie sprawdzi się w podróży czy do lunchboxa.
Smacznego 🙂