Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki z jabłkami i bezą

30 lipca 2014
Babeczki z jabłkami 

Oczekiwanie na dziecię sprzyja moim wariacjom w kuchni. Ot sposób na odreagowanie stresu – przecież już minął termin. Dziś padło na babeczki z jabłkami.
Wszelkie racjonalne znaki wskazują, że to nic, że trzeba poczekać, ale ile jeszcze…

Coraz częściej słyszę pytanie – “kto to wszystko je?” i przyznam szczerze, że nie wiem.
Dziś Ojciec Pierworodnej zapytał wręcz czy z nektaryn, które kupił zrobię ciasto. Babeczki piekłam wczoraj wieczorem, hallo jeszcze chyba coś zostało 🙂

Ale uwierzcie, że to fajnie jak się piecze, czy gotuje i wszystko znika. Tym razem przepis z mojewypieki, chociaż odrobinę zmodyfikowany. 

Zapraszam zatem na babeczki z jabłkami, a dokładniej z papierówkami (specjalnie twarde i kwaskowate) i bezą.

Babeczki z jabłkami

Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżka domowego cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 jabłka zależnie od wielkości

Beza:

  • 2 białka
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na babeczki z jabłkami powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzyj z cukrem mikserem do białości. Dodaj jajko i ucieraj dalej.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Ciasta będzie dość mało, ale bez obaw tak ma być 🙂

Blachę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.
Rozłóż ciasto. Na ciasto układaj pokrojone jabłka. Jeśli coś zostanie to zjedz 🙂

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodaj sok z cytryny, skrobię i ubij.

Pianę bezową wyłóż bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki.
Bezę wkładamy do środka papilotki – ciasto rosnąc ‘wypchnie’ bezę na górę.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

babeczki z owocami

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY