Cały czas się uczę i poszukuję doskonałych połączeń smaków. Dzisiejsza propozycja doskonale smakuje na ciepło lub na zimno z sosem z jogurtu greckiego i czosnkiem lub solo 🙂
To moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. U nas doskonale komponuje się w lunchbox′ie z mieszanką bakalii oraz marchewką i buraczkami w słupkach. Sos do babeczek wydobywa nowe smaki z doskonale nam znanych warzyw.
Babeczki wytrawne z łososiem na drugie śniadanie (14 sztuk)
- 3 jajka
- 250 g kwaśnej śmietany
- 50 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g żółtej cukinii pokrojonej w cienkie półplasterki
- 100 g łososia wędzonego na gorąco pokrojonego w kostkę
- ¼ czerwonej papryki
- 1 łyżka prażonych ziaren (słonecznik, dynia i pinia)
- kilka ulubionych, pokrojonych orzechów (u mnie włoskie i brazylijskie – dosłownie po 2 szt)
Orzech włoski i czarnuszka do posypania babeczek.
1. W jednej misce roztrzep jajka trzepaczką i dodaj olej oraz śmietanę, Wymieszaj, dodaj mozzarellę, cukinię, paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i prażone ziarna. Zamieszaj do połączenia składników i rozłóż do papilotek ułożonych na blasze.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 20 – 25 minut.
4. Wyjmij babeczki z pieca i rozłóż na kratce, aby przestygły.
Lubisz wytrawne muffiny? Sprawdź moje pozostałe propozycje:
Babeczki wielkanocne z twarożkiem, bakaliami i rzeżuchą
1 komentarz
Nie wiem, jak to robisz, ale zmotywowałaś mnie do zrobienia czegoś innego niż kanapki. Rodzina zachwycona i chce więcej.