Babeczki wytrawne z łososiem

by Matczyne Fanaberie

Cały czas się uczę i poszukuję doskonałych połączeń smaków. Dzisiejsza propozycja doskonale smakuje na ciepło lub na zimno z sosem z jogurtu greckiego i czosnkiem lub solo 🙂

To moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. U nas doskonale komponuje się w lunchbox′ie z mieszanką bakalii oraz marchewką i buraczkami w słupkach. Sos do babeczek wydobywa nowe smaki z doskonale nam znanych warzyw. 

Babeczki wytrawne z łososiem na drugie śniadanie (14 sztuk)

  • 3 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g żółtej cukinii pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 100 g łososia wędzonego na gorąco pokrojonego w kostkę
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 łyżka prażonych ziaren (słonecznik, dynia i pinia)
  • kilka ulubionych, pokrojonych orzechów (u mnie włoskie i brazylijskie – dosłownie po 2 szt)

Orzech włoski i czarnuszka do posypania babeczek.

1. W jednej misce roztrzep jajka trzepaczką i dodaj olej oraz śmietanę, Wymieszaj, dodaj mozzarellę, cukinię, paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i prażone ziarna. Zamieszaj do połączenia składników i rozłóż do papilotek ułożonych na blasze.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 20 – 25 minut.

4. Wyjmij babeczki z pieca i rozłóż na kratce, aby przestygły.

babeczki wytrawne

babeczki wytrawne

 

Lubisz wytrawne muffiny? Sprawdź moje pozostałe propozycje: 

Babeczki z tuńczykiem 

Babeczki wielkanocne z twarożkiem, bakaliami i rzeżuchą 

 

You may also like

1 komentarz

Alice 29 września 2016 - 19:38

Nie wiem, jak to robisz, ale zmotywowałaś mnie do zrobienia czegoś innego niż kanapki. Rodzina zachwycona i chce więcej.

Odpowiedź

Zostaw komentarz