Latem nadmiar owoców mrożę, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Babeczki z owocami, koktajle czy owsianka z owocami to nasze ulubione sposoby na wykorzystanie letnich zapasów. Dziś zachęcam Was do przygotowania fit babeczek z owocami. Możecie wykorzystać owoce świeże, mrożone bądź ulubione bakalie. Pyszne muffinki.
Babeczki z owocami i płatkami gryczanymi
składniki na 12 sztuk
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (może być inna mąka pełnoziarnista)
- 30 g płatków gryczanych + łyżka do posypania
- 150 g jagód lub malin
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 °C i przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż formę papilotkami do pieczenia muffinek.
- Masło i cukier oraz skórkę z cytryny utrzyj na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj jajka do utartej masy maślanej.
- Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz płatkami gryczanymi – mogą być także inne płatki.
- Dodawaj mąkę do masy na przemian z mlekiem.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj owoce i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Wyłóż ciasto do papilotek, posyp płatkami i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka, przez około 25 minut.
Po upieczeniu wyłóż do wystudzenia na kratkę.
Można podawać po wystudzeniu. Jeśli chcesz je urozmaicić możesz podawać z gałką lodów lub musem owocowym. Doskonale sprawdzą się także z bitą śmietaną.
Smacznego 🙂