Ciasta i desery, Kulinarne

Orkiszowe babeczki z owocami

21 stycznia 2017
babeczki z owocami

Latem nadmiar owoców mrożę, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Babeczki z owocami, koktajle czy owsianka z owocami to nasze ulubione sposoby na wykorzystanie letnich zapasów. Dziś zachęcam Was do przygotowania fit babeczek z owocami. Możecie wykorzystać owoce świeże, mrożone bądź ulubione bakalie. Pyszne muffinki.

babeczki z owocami

babeczki z owocami

Babeczki z owocami i płatkami gryczanymi

składniki na 12 sztuk

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (może być inna mąka pełnoziarnista)
  • 30 g płatków gryczanych + łyżka do posypania
  • 150 g jagód lub malin
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 °C i przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż formę papilotkami do pieczenia muffinek.
  2. Masło i cukier oraz skórkę z cytryny utrzyj na puszystą masę.
  3.  Stopniowo dodawaj jajka do utartej masy maślanej.
  4. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz płatkami gryczanymi – mogą być także inne płatki.
  5. Dodawaj mąkę do masy na przemian z mlekiem.
  6. Do tak przygotowanego ciasta dodaj owoce i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  7. Wyłóż ciasto do papilotek, posyp płatkami i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka, przez około 25 minut.

Po upieczeniu wyłóż do wystudzenia na kratkę.

Można podawać po wystudzeniu. Jeśli chcesz je urozmaicić możesz podawać z gałką lodów lub musem owocowym. Doskonale sprawdzą się także z bitą śmietaną.

babeczki z owocami

babeczki z owocami

babeczki z owocami

 

Smacznego 🙂

Świąteczne babeczki korzenne z migdałową posypką

Babeczki kawowe idealne do kawy

print

POLECANE WPISY