Home Kulinarne Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja to pyszna domowa biała kiełbasa, któa idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale także o każdej innej porze roku.

Nasza przygoda z domowymi kiełbasami zaczęła się zupełnie niedawno, a już nie wyobrażamy sobie innej kiełbasy niż ta przygotowana przez nas. Wszystko dzięki warsztatom organizowanym przez QAFP, w których miałam okazję uczestniczyć w grudniu ubiegłego roku.

Dziś moja idealna biała kiełbasa.

Białą kiełbasę robiliśmy już w standardowej odsłonie, ale tym razem chodziło za mną połączenie smaku orzecha i mięsa. Sama nie wiem skąd się takie połączenie wzięło w mojej głowie, ale zaowocowało wyjątkowym odkryciem, które pojawi się na naszym świątecznym stole – biała kiełbasa z orzechami. 

Biała kiełbasa domowa – przepis

domowa biała kiełbasa przepis

Domowa biała kiełbasa – przepis na domową kiełbasą

  • 550 g szynki (zmielonej przez szarpak)
  • 1200 g karkówki (zmielonej przez sitko 5 mm)
  • 2250 łopatki (zmielonej przez sitko 5 mm)
  • 1050 surowego boczku (zmielonej przez sitko 2 mm)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 200 g orzechów włoskich Bakalland
    (zmielone na grubo w młynku lub blenderze) – można pominąć
  • 2 łyżki majeranku
  • 75 g soli peklowej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego utuczonego na proszek

Zmielone mięso pozostawić z przyprawami na noc (około 10 – 12 godzin).
Rano namocz jelita naturalne do nadziewania kiełbasy.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nadziewaj kiełbaski. Kiełbasę należy sparzyć po przyrządzeniu przez 20 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C.

Zazwyczaj domową kiełbasę na Wielkanoc piekę z cebulką i czosnkiem tym razem zapraszam Was na genialne połączenie wielkanocnej kiełbasy z puree (ziemniak i jabłko) i musem z bakalii.

Puree ziemniaczano jabłkowe z tymiankiem

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jabłka
  • sól
  • tymianek suszony

Ugotuj ziemniaki bez soli. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone jabłka i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i tymiankiem. Zmiksuj na puree.

Mus z suszonych owoców

  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g wiśni soczystej Bakalland

Zalej bakalie wodą i zagotuj. Gdy będą już miękkie zmiksuj z sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj 2 – 3 łyżki wody.

biała kiełbasa

Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia w kuchni sprawdź koniecznie przepis na białą kiełbasę w białym winie. 

biała kiełbasa

You may also like

6 komentarzy

Alice 25 marca 2016 - 20:40

W życiu bym nie wpadła na takie połączenie, ale teraz jestem sobie w stanie wyobrazić ten smak. Szkoda, ze nie ma takich w sprzedaży 🙁

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 25 marca 2016 - 20:40

to była taka moja fanaberia 🙂 wyszła obłędnie. Spróbuj sama przygotować taką kiełbasę. Uwierz to nie jest trudne

Odpowiedź
Zwykła Matka 25 stycznia 2017 - 16:58

Rety, dzięki Tobie wspomnienia wróciły!!! Pamiętam jak robiłam z babcią taką domową kiełbasę 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 25 stycznia 2017 - 18:03

Bardzo się cieszę, ze tak piękne wspomnienia udało się przywołać 🙂

Odpowiedź
gotowaniepatki.blogspot.co.uk 30 marca 2017 - 14:00

Uwielbiam takie kiełbasy. Chcialabym sama zacząć robić puki co nie mam jak.. Ale jak wrócę do Pl to napewno zaczne 🙂

Odpowiedź
22kilo 30 marca 2017 - 15:27

Nie jestem fanem akurat białej, ale chętnie bym robiła sobie inne domowe kiełbasy. No cóż, może kiedyś dorobię się maszynki do mięsa…

Odpowiedź

Zostaw komentarz