Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Wielkanocne babeczki cytrynowe z serem i kremem jagodowym

22 marca 2016

Owoce liofilizowane oraz proszki są idealne jako barwniki naturalne.
Te babeczki to przepis z serii tych, które zawsze się udają. Są proste i obłędnie cytrynowe. Możecie też cytrynę zastąpić limonką. Tym razem postanowiłam poeksperymetować z kremem i owocami liofilizowanymi w proszku. Padło na jagody. Babeczki uratowały dzień kilku osobom wywołując uśmiech na ich twarzy. Czyż można przejść obok nich obojętnie?

Wygląd to dzieło małych rączek Marianny, która uwielbia kolory w wypiekach, a ja muszę się gimnastykować, aby te wypieki były bez chemii. Jak to ostatnio ktoś stwierdził po zjedzeniu moich wypieków serce widać i czuć 🙂 więc wkładajcie serce i pieczcie. Nawet jeśli wyjdą mało atrakcyjne dla oka to miłość sprawi, że będą pyszne.

Jeśli nie macie owoców liofilizowanych to wystarczy skórka z cytryny i odrobina soku i pyszny krem gotowy. Sami wybierzcie, która wersja będzie lepsza 🙂

Babeczki cytrynowe pod pierzynką – 12 szt

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g serka kanapkowego śmietankowego do smarowania
  • 90 g cukru drobnego białego
  • Starta skórka z całej cytryny
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem jagodowy

  • 2 łyżki sproszkowanych owoców liofilizowanych (u mnie jagoda)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mix do bitej śmietany

Krem cytrynowy

  • skórka z jednej cytryny starta na grubych oczkach
  • 200 g śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mix do bitej śmietany

 

Przygotowanie ciasta:

Masło utrzyj na puszystą masę z serem, cukrem i skórką cytrynową oraz jajkami.

Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Połącz składniki suche z mokrymi, krótko wymieszaj.

Wyłóż do foremek (3/4 wysokości foremki) i piecz około 20 – 25 minut, do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudź na kratce.

Przygotowanie masy

Ubij na sztywno śmietanę. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i mieszając dodawaj ser mascarpone.

Na koniec dodaj sproszkowane owoce liofilizowane (lub startą skórkę z cytryny z sokiem) i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.

 

 

Smacznego 🙂

 

print

POLECANE WPISY