Owoce liofilizowane oraz proszki są idealne jako barwniki naturalne.
Te babeczki to przepis z serii tych, które zawsze się udają. Są proste i obłędnie cytrynowe. Możecie też cytrynę zastąpić limonką. Tym razem postanowiłam poeksperymetować z kremem i owocami liofilizowanymi w proszku. Padło na jagody. Babeczki uratowały dzień kilku osobom wywołując uśmiech na ich twarzy. Czyż można przejść obok nich obojętnie?
Wygląd to dzieło małych rączek Marianny, która uwielbia kolory w wypiekach, a ja muszę się gimnastykować, aby te wypieki były bez chemii. Jak to ostatnio ktoś stwierdził po zjedzeniu moich wypieków serce widać i czuć 🙂 więc wkładajcie serce i pieczcie. Nawet jeśli wyjdą mało atrakcyjne dla oka to miłość sprawi, że będą pyszne.
Jeśli nie macie owoców liofilizowanych to wystarczy skórka z cytryny i odrobina soku i pyszny krem gotowy. Sami wybierzcie, która wersja będzie lepsza 🙂
Babeczki cytrynowe pod pierzynką – 12 szt
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g serka kanapkowego śmietankowego do smarowania
- 90 g cukru drobnego białego
- Starta skórka z całej cytryny
- 1 łyżka esencji cytrynowej
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem jagodowy
- 2 łyżki sproszkowanych owoców liofilizowanych (u mnie jagoda)
- 200 g śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- mix do bitej śmietany
Krem cytrynowy
- skórka z jednej cytryny starta na grubych oczkach
- 200 g śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- mix do bitej śmietany
Przygotowanie ciasta:
Masło utrzyj na puszystą masę z serem, cukrem i skórką cytrynową oraz jajkami.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Połącz składniki suche z mokrymi, krótko wymieszaj.
Wyłóż do foremek (3/4 wysokości foremki) i piecz około 20 – 25 minut, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź na kratce.
Przygotowanie masy
Ubij na sztywno śmietanę. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i mieszając dodawaj ser mascarpone.
Na koniec dodaj sproszkowane owoce liofilizowane (lub startą skórkę z cytryny z sokiem) i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
Smacznego 🙂