Home Kulinarne Sernik na zimno – kawowe serniczki na spodzie z migdałów

Sernik na zimno – kawowe serniczki na spodzie z migdałów

by Matczyne Fanaberie

Czasami mam w głowie, czy na kubkach smakowych, połączenia pewnych smaków i nie mogę się od nich uwolnić dopóki nie sprawdzę. Tak było z białą kiełbasą z orzechem włoskim.

Serniczki babeczki to także przepis, który dość długo kiełkował w mojej głowie i po kolejnej próbie wyszło pysznie 🙂
Jeśli jesteście tak jak my bakaliożercami i macie ochotę na sernik na zimno w innej postaci sprawdźcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało 🙂 

sernik na zimno

 

Sernik na zimno  – babeczki kawowe
na spodzie migdałowym z bakaliową chmurką 

Spód sernika na zimno:

  • 100 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 100 g migdałów Bakalland

Masa serowa sernika na zimno

  • 75 ml espresso
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 300 g serka śmietankowego
  • 3 żółtka
  • 160 ml mleka 3,2%
  • 30 g żelatyny

Masa bakaliowa

  • 60 ml ciemnego rumu (jeśli ciastka będą jadły dzieci zastąp rum mlekiem migdałowym)
  • 40 ml wody
  • 100 g Słoneczne trio Bakalland
  • 150 g moreli suszonych Bakalland

sernik na zimno

1. Minimum 12 godzin wcześniej zalej bakalie rumem i wodą lub mlekiem i wodą by spęczniały.

2. Przygotuj foremki do mini serniczków. Mogą to być papilotki (najlepiej aluminiowe – łatwiej się wówczas zdejmuje przed podaniem) lub foremki silikonowe czy zwykłe papilotki papierowe.

3. Wymieszaj pokruszone amaretti z masłem i migdałami. Rozłóż do foremek i wstaw do lodówki.

4. Napęczniałe bakalie włóż do blendera, dodaj 1 – 2 łyżki wody lub mleka (wersja dla dzieci) i zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowaną „bakaliową chmurkę” rozłóż do foremek.

5. Do miksera wlej espresso, dodaj cukier, serki i żółtka. Wszystko połącz na delikatnych obrotach miksera.

6. Żelatynę rozpuść w mleku w kąpieli wodnej. Postaw miskę z mlekiem na garnku z gotującą wodą, dodaj żelatynę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nie można zagotować mleka.

7. Dodaj żelatynę do masy serowo kawowej i rozkładaj na masę bakaliową.

8. Wstaw serniczki do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

sernik wielkanocny na zimno

 

Smacznego 🙂

 

 

You may also like

Zostaw komentarz