Dzisiejsza propozycja to pyszna domowa biała kiełbasa, któa idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale także o każdej innej porze roku.
Nasza przygoda z domowymi kiełbasami zaczęła się zupełnie niedawno, a już nie wyobrażamy sobie innej kiełbasy niż ta przygotowana przez nas. Wszystko dzięki warsztatom organizowanym przez QAFP, w których miałam okazję uczestniczyć w grudniu ubiegłego roku.
Dziś moja idealna biała kiełbasa.
Białą kiełbasę robiliśmy już w standardowej odsłonie, ale tym razem chodziło za mną połączenie smaku orzecha i mięsa. Sama nie wiem skąd się takie połączenie wzięło w mojej głowie, ale zaowocowało wyjątkowym odkryciem, które pojawi się na naszym świątecznym stole – biała kiełbasa z orzechami.
Biała kiełbasa domowa – przepis
Domowa biała kiełbasa – przepis na domową kiełbasą
- 550 g szynki (zmielonej przez szarpak)
- 1200 g karkówki (zmielonej przez sitko 5 mm)
- 2250 łopatki (zmielonej przez sitko 5 mm)
- 1050 surowego boczku (zmielonej przez sitko 2 mm)
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 200 g orzechów włoskich Bakalland
(zmielone na grubo w młynku lub blenderze) – można pominąć - 2 łyżki majeranku
- 75 g soli peklowej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego utuczonego na proszek
Zmielone mięso pozostawić z przyprawami na noc (około 10 – 12 godzin).
Rano namocz jelita naturalne do nadziewania kiełbasy.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nadziewaj kiełbaski. Kiełbasę należy sparzyć po przyrządzeniu przez 20 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C.
Zazwyczaj domową kiełbasę na Wielkanoc piekę z cebulką i czosnkiem tym razem zapraszam Was na genialne połączenie wielkanocnej kiełbasy z puree (ziemniak i jabłko) i musem z bakalii.
Puree ziemniaczano jabłkowe z tymiankiem
- 1 kg ziemniaków
- 2 jabłka
- sól
- tymianek suszony
Ugotuj ziemniaki bez soli. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone jabłka i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i tymiankiem. Zmiksuj na puree.
Mus z suszonych owoców
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
- 100 g wiśni soczystej Bakalland
Zalej bakalie wodą i zagotuj. Gdy będą już miękkie zmiksuj z sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj 2 – 3 łyżki wody.
Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia w kuchni sprawdź koniecznie przepis na białą kiełbasę w białym winie.
6 komentarzy
W życiu bym nie wpadła na takie połączenie, ale teraz jestem sobie w stanie wyobrazić ten smak. Szkoda, ze nie ma takich w sprzedaży 🙁
to była taka moja fanaberia 🙂 wyszła obłędnie. Spróbuj sama przygotować taką kiełbasę. Uwierz to nie jest trudne
Rety, dzięki Tobie wspomnienia wróciły!!! Pamiętam jak robiłam z babcią taką domową kiełbasę 🙂
Bardzo się cieszę, ze tak piękne wspomnienia udało się przywołać 🙂
Uwielbiam takie kiełbasy. Chcialabym sama zacząć robić puki co nie mam jak.. Ale jak wrócę do Pl to napewno zaczne 🙂
Nie jestem fanem akurat białej, ale chętnie bym robiła sobie inne domowe kiełbasy. No cóż, może kiedyś dorobię się maszynki do mięsa…