Zapraszam dziś na pulpety w sosie pomidorowym. To są jednak wyjątkowe pulpety. Idealne dla dzieci i całej rodziny. Nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy jadłam makaron orecchiette.
To było chyba w Genui, w czasach, gdy z podróży do Italii przywoziło się pyszny makaron i obowiązkowo pesto. Byłam zachwycona kształtem.
Dziś większość mamy u siebie. Jest dużo sklepów sprowadzających typową włoską żywność, a pesto najlepiej zrobić samemu.
Ostatnio zabrakło ukochanych kokardek Pierworodnej, ale udało się ją przekonać, że „uszka” też są fajne.
Dzięki zajęciom z włoskiego w przedszkolu bezbłędnie wymawia orecchiette i biega za Juniorem, żeby powtarzał 🙂
To co dla mnie najważniejsze, On też zjadł z nami taki obiad.
Pulpety w sosie pomidorowym
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki mielonego lnu lub bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka pokrojonej świeżej natki pietruszki
- Po jednej łyżce świeżej kolendry, szcypioru, świeżej bazyli, natki pietruszki, tymianku
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku jeśli używasz
Mięso, zioła, kaszkę, jajko, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu wymieszaj i uformuj pulpety.
W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować wkładaj pulpeciki. Po 2 – 3 minutach przemieszaj, aby mięso ugotowało się w całości. Najlepiej przykryj garnek podczas gotowania.
Gdy pulpeciki będą już obgotowane wlej pomidory. Możesz dodaj ulubione zioła. Doprawiałam tylko odrobiną pieprzu, ale możliwe, że będziesz potrzebować użyć też soli.
Gotuj aż danie będzie miało odpowiednią konsystencję sosu.
Pulpety w sosie pomidorowym podawaj z makaronem lub ryżem.
Smak nadają głównie zioła więc może ich być więcej. Dzieciom zioła nie zaszkodzą, a sól już bardziej.
Kaszka dla dzieci czy mielony len okazał się wspaniałą i zdrową alternatywą dla bułki tartej, którą zazwyczaj używałam do takich dań.