Dziecko, Kulinarne, Makarony, Obiady

Orecchiette z pulpecikami z lnem w sosie pomidorowym

20 lipca 2015
pulpety w sosie pomidorowym

Zapraszam dziś na pulpety w sosie pomidorowym. To są jednak wyjątkowe pulpety. Idealne dla dzieci i całej rodziny. Nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy jadłam makaron orecchiette. To było chyba w Genui, w czasach, gdy z podróży do Italii przywoziło się pyszny makaron i obowiązkowo pesto. Byłam zachwycona kształtem.
Dziś większość mamy u siebie. Jest dużo sklepów sprowadzających typową włoską żywność, a pesto najlepiej zrobić samemu 🙂

Ostatnio zabrakło ukochanych kokardek Pierworodnej, ale udało się ją przekonać, że “uszka” też są fajne.
Dzięki zajęciom z włoskiego w przedszkolu bezbłędnie wymawia orecchiette i biega za Juniorem, żeby powtarzał 🙂
To co dla mnie najważniejsze, On też zjadł z nami taki obiad.

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego świeżego oregano
  • 2 łyżki pokrojonych świeżych listków bazylii
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku jeśli używasz

Mięso mielone, len, natkę pietruszki, jajko wymieszaj i uformuj małe pulpety w sosie pomidorowym.

W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować wkładaj pulpeciki. Po 2 – 3 minutach przemieszaj, aby mięso ugotowało się w całości. Najlepiej przykryj garnek podczas gotowania.

Gdy pulpeciki będą już obgotowane wlej pomidory, dołóż oregano i bazylię.
Doprawiałam tylko odrobiną pieprzu, ale możliwe, że będziesz potrzebować użyć też soli.

Gotuj aż danie będzie miało odpowiednią konsystencję sosu.
Podawaj z makaronem lub ryżem.

Smak nadają głównie zioła więc może ich być więcej. Dzieciom zioła nie zaszkodzą, a sól już bardziej.
Mielony len okazał się wspaniałą i zdrową alternatywą dla bułki tartej, którą zazwyczaj używałam do takich dań.

orecchiette barilla z pulpecikami

print

POLECANE WPISY