Ciasta i desery, Kulinarne

Tiramisu z malinami

17 sierpnia 2016

Dziś tiramisu z malinami. Maliny są aktualnie wszędzie i warto z nich korzystać. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu i wcale nie dziwi mnie zachwyt dzieci, gdy pozwalam iść ze mną na zbiór malin do zaprzyjaźnionej sąsiadki lub gdy sami wyszukują owoce w naszym małym malinowym zagajniku.

Dzisiejsza propozycja to połączenie ulubionego smaku tiramisu z pysznymi, soczystymi malinami. To idealne ciasto bez pieczenia, które można zrobić z dziećmi i nie musimy poświęcać na to całego dnia. To zupełnie inne doznanie smakowe niż biramisu. Jest pysznie 🙂 

Tiramisu z malinami

Tort tiramisu z malinami

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z laski wanilii
  • 500 g malin
  • 4 łyżki musu/dżemu malinowego
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki ciemnego kakao lub startej gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty

Kawę rozpuść w ciepłej wodzie i wystudź.

Ubij śmietanę, dodaj mascarpone i zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią.
Na dnie naczynia ułóż jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączając w naparze z kawy.
Na biszkopty wyłóż dżem lub mus malinowy, potem krem. Na krem rozsyp trochę malin.
Następnie nałóż kolejną warstwę biszkoptów i krem. Krem posyp kakao lub startą czekoladą.
Na koniec wyłóż owoce malin. Wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny.

Przed podaniem udekoruj listkami mięty.

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY