Dziś tiramisu z malinami. Maliny są aktualnie wszędzie i warto z nich korzystać. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu i wcale nie dziwi mnie zachwyt dzieci, gdy pozwalam iść ze mną na zbiór malin do zaprzyjaźnionej sąsiadki lub gdy sami wyszukują owoce w naszym małym malinowym zagajniku.
Dzisiejsza propozycja to połączenie ulubionego smaku tiramisu z pysznymi, soczystymi malinami. To idealne ciasto bez pieczenia, które można zrobić z dziećmi i nie musimy poświęcać na to całego dnia. To zupełnie inne doznanie smakowe niż biramisu. Jest pysznie 🙂
Tort tiramisu z malinami
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarna z laski wanilii
- 500 g malin
- 4 łyżki musu/dżemu malinowego
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki ciemnego kakao lub startej gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
Kawę rozpuść w ciepłej wodzie i wystudź.
Ubij śmietanę, dodaj mascarpone i zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią.
Na dnie naczynia ułóż jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączając w naparze z kawy.
Na biszkopty wyłóż dżem lub mus malinowy, potem krem. Na krem rozsyp trochę malin.
Następnie nałóż kolejną warstwę biszkoptów i krem. Krem posyp kakao lub startą czekoladą.
Na koniec wyłóż owoce malin. Wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Smacznego 🙂