Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Kruche ciastka Renifery dla dzieci

13 listopada 2013
Kruche ciastka Renifery
Wczoraj ojciec Pierworodnej zainspirował mnie do zrobienia tych ciastek w ramach testów. Zwyczajnie powiedział, że koleżanka nie ma do końca pomysłu na świąteczne ciastka dla dziecka.

Ja mam swój ulubiony przepis na ciastka marcepanowe i mogłabym je jeść w każdej ilości 🙂 Tym razem postanowiłam poeksperymentować
i oprócz ciastek marcepanowych na pszennej mące zrobiłam jeszcze kruche waniliowo – pomarańczowe ciastka.

Chłopaki reniferaki wyglądają słodko i podobno mają “maślane oczy” 🙂 

Kruche ciastka Renifery

Składniki na ciastka waniliowo – pomarańczowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 strąk wanilii – wybieramy ziarenka po przekrojeniu laski
  • skórka starta z jednej pomarańczy lub krojona skórka pomarańczowa 
  1. Wszystkie składniki zagnieść na jedną masę jednak nie za długo.
  2. Zlep kulę i włóż do lodówki na około godzinę.
  3. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując mąką.
  4. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Do ładnego zarumienienia.

Do wykrawania wykorzystałam małą szklaneczkę.

Do dekoracji na nosek – draże czekoladowe przylepiłam lukrem.
Do wykonania rogów i oczu wykorzystałam roztopioną czekoladę i mam pyszne i ładne kruche ciastka Renifery.

Dzieci zachwycone i dopytują kiedy następne. Kruche ciastka Renifery to pozycja obowiązkowa w przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia.

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY