Wczoraj ojciec Pierworodnej zainspirował mnie do zrobienia tych ciastek w ramach testów. Zwyczajnie powiedział, że koleżanka nie ma do końca pomysłu na świąteczne ciastka Renifery dla dziecka.
Ja mam swój ulubiony przepis na ciastka marcepanowe i mogłabym je jeść w każdej ilości 🙂 Tym razem postanowiłam poeksperymentować i oprócz ciastek marcepanowych na pszennej mące zrobiłam jeszcze kruche waniliowo – pomarańczowe ciastka.
Chłopaki reniferaki wyglądają słodko i podobno mają „maślane oczy” 🙂
Kruche ciastka Renifery
Składniki na ciastka waniliowo – pomarańczowe
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 1 strąk wanilii – wybieramy ziarenka po przekrojeniu laski
- skórka starta z jednej pomarańczy lub krojona skórka pomarańczowa
- Wszystkie składniki zagnieść na jedną masę jednak nie za długo.
- Zlep kulę i włóż do lodówki na około godzinę.
- Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując mąką.
- Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Do ładnego zarumienienia.
Do wykrawania wykorzystałam małą szklaneczkę.
Do dekoracji na nosek – draże czekoladowe przylepiłam lukrem.
Do wykonania rogów i oczu wykorzystałam roztopioną czekoladę i mam pyszne i ładne kruche ciastka Renifery.
Dzieci zachwycone i dopytują kiedy następne. Kruche ciastka Renifery to pozycja obowiązkowa w przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia.
Smacznego 🙂