622
Brownie bananowe – to było szybkie ciasto zrobione z tego, co było pod ręką, a dokładniej z takich składników, które czasy swojej świetności miały za sobą. Wykorzystałam banany, resztki połamanej czekolady, jajko i powstało pyszne brownie bananowe zero waste.
Spis treści
Dzisiejsze ciasto to kolejny pomysł na nie marnowanie jedzenia. Czasami banany przeleżą zbyt długo i wówczas warto dać im drugie życie w cieście. Przepisy zero waste święcą tryumfy, a przecież tak właśnie gotowały nasze mamy i babcie. Wykorzystujecie ich triki, albo jakieś przepisy? Ja mam kilka sprawdzonych 🙂
Brownie bananowe – przepis
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g czekolady
- 2 jajka lekko roztrzepane ( u mnie było 1 jajko i 1 żółtko)
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 rozgniecione bardzo dojrzałe banany
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki płatków kokosowych (opcjonalnie)
- Masło roztop i dodaj do niego połamana czekoladę.
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami.
- Połącz suche składniki z mokrymi i dodaj masę maślano czekoladową.
- Na koniec dodaj pokrojone orzechy i płatki kokosowe. Wszystko wymieszaj i wyłóż do natłuszczonej blachy. Sprawdzi się zarówno keksówka, jak i blacha 22cmx22cm.
- Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 – 45 minut, aż wierzch ciasta będzie lekko sprężynował pod lekkim naciskiem.
Ostudź ciasto, a przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂