Ciasta i desery, Kulinarne, Zero Waste

Brownie bananowe

5 marca 2019
brownie bananowe
Brownie bananowe – to było szybkie ciasto zrobione z tego, co było pod ręką, a dokładniej z takich składników, które czasy swojej świetności miały za sobą. Wykorzystałam banany, resztki połamanej czekolady, jajko i powstało pyszne brownie bananowe zero waste.

Dzisiejsze ciasto to kolejny pomysł na nie marnowanie jedzenia. Czasami banany przeleżą zbyt długo i wówczas warto dać im drugie życie w cieście. Przepisy zero waste święcą tryumfy, a przecież tak właśnie gotowały nasze mamy i babcie. Wykorzystujecie ich triki, albo jakieś przepisy? Ja mam kilka sprawdzonych 🙂 

Brownie bananowe 

  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g czekolady
  • 2 jajka lekko roztrzepane ( u mnie było 1 jajko i 1 żółtko)
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 rozgniecione bardzo dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki płatków kokosowych (opcjonalnie)
  1. Masło roztop i dodaj do niego połamana czekoladę.
  2. Wsyp do miski wszystkie suche składniki.
  3. W drugiej misce rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi i dodaj masę maślano czekoladową.
  5. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i płatki kokosowe. Wszystko wymieszaj i wyłóż do natłuszczonej blachy. Sprawdzi się zarówno keksówka, jak i blacha 22cmx22cm.
  6. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 – 45 minut, aż wierzch ciasta będzie lekko sprężynował pod lekkim naciskiem.

brownie bananowe zero waste

Ostudź ciasto, a przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

POLECANE WPISY