Home KulinarneCiasta i desery Brownie z orzechami i wiśniami wg Jamiego Oliviera

Brownie z orzechami i wiśniami wg Jamiego Oliviera

by Matczyne Fanaberie
Zapraszam na brownie Jamiego Oliviera z najnowszej książki Świąteczne przepisy.
To zbiór wspaniałych przepisów nie tylko na Święta. To idealna propozycja na prezent dla wielbicieli smacznej i kolorowej kuchni. Udało mi się już wypróbować kilka przepisów, a dziś idealne brownie Jamiego Oliviera, które oczaruje każdego smakosza czekolady. Największym łasuchem brownie u nas w domu jest małżonek i to On był pierwszym wielbicielem tego wypieku.
Ciasto po upieczeniu jest idealnie wilgotne i lepkie. Sekret tkwi w składnikach i czasie pieczenia. Sprawdźcie koniecznie.

Bajeczne brownie z dwoma rodzajami czekolady,
orzechami brazylijskimi oraz wiśniami

Czas przygotowania 40 minut + studzenie

  • 200 g masła
  • 100 g dobrej białej czekolady
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady (min.70%)
  • 200 ml miodu (w oryginale syrop klonowy)
  • 4 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g kakao+ dodatkowe do oprószenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów brazylijskich (w oryginale orzechy makadamia)
  • 100 g suszonych wiśnibrownie jamie olivier

1. Piekarnik rozgrzej do 170°C i przygotuj blaszkę kwadratową 23×23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.

2. Białą czekoladą połam/posiekaj i wstaw w pojemniku do zamrażarki. Ten zabieg zapobiegnie jej rozpuszczeniu podczas pieczenia.

3. Do dużej miski żaroodpornej włóż masło i gorzką czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej.

4. Zdejmij miskę z garnka i mieszając trzepaczkę dodawaj miód. Nie przerywając mieszania dodawaj po kolei jajka.

5. Wsyp mąkę, wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

6. Dorzuć posiekane orzechy oraz suszoną wiśnię i wymieszaj do połączenia składników.

7. Wyjmij z zamrażarki białą czekoladę i wmieszaj w ciasto szpatułką.

8. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika na 17 minut (Jamie podawał 17,5 minuty – wszystko zależy od piekarnika).

Po upływie godziny od wyjęcia z piekarnika można kroić i jeść.

jamie olivier swiateczne przepisy

brownie świąteczne przepisy jamie

 

Smacznego 🙂

 

You may also like

6 komentarzy

Dominik 21 listopada 2016 - 18:49

wygląda świetnie i smacznie

Odpowiedź
LiliEss 21 listopada 2016 - 18:49

Wygląda bardzo smakowicie 😉 zapisuje przepis i przy najbliższej okazji zrobię Twoje apetyczne Brownie

Odpowiedź
gin 21 listopada 2016 - 18:50

Mmm, to zdecydowanie coś dla nas, obłędne ciacho 🙂

Odpowiedź
My Home Rules 21 listopada 2016 - 18:50

Robię w niedzielę!

Odpowiedź
Ewa 24 listopada 2016 - 18:51

Muszę wypróbować 😉

Odpowiedź
Zwykła Matka 10 marca 2017 - 10:04

O matko i córko, zapisuje przepis!!!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz