Chrupiące gofry – ciasto podstawowe

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja to podstawowy przepis na chrupiące gofry.
Dla mnie to baza i dzięki różnym dodatkom powstają raz chrupiące gofry wytrawne, a innym razem na słodko. Idealnie jako dodatko sprawdzą się starte warzywa, jak marchew, cukinia bądź pokrojona natka pietruszki lub kolendry.

Chrupiące gofry – ciasto podstawowe

  • 250 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml mleka
  1. Ubij jajka z cukrem.
  2. Dodaj masło, cukier i wymieszaj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  4. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
  5. Wykładaj po 2 – 3 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
  6. Upieczone gofry wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące 🙂

Wykorzystując ten podstawowy przepis możesz zastąpić zwykłe masło – masłem orzechowym. Najlepiej 1/2 masła i 1/2 masła orzechowego. 

Ograniczyć cukier, gdy wybieram opcję bardziej wytrawną. Wówczas można dodać ulubione zioła.

Mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym

Jak jeszcze wykorzystać
resztki z lodówki? 

Do bazy tłuszcu idealnie sprawdza się: humus, pasta warzywna, resztki serków, jogurtu czy nawet śmietany. Nigdy nie zastępuję masła w 100% a raczej w połowie lub 3/4. 

Jeśli mam akurat bardzo dojrzały banan, mango czy gruszkę to dodaję zblendowane, a wówczas mniej jajek. 

Idea zero waste w praktyce ma się u nas dobrze 🙂  

 

Więcej inspiracji na pudełka, smaczne lunchoxy znajdziesz w naszej grupie. Zapraszam!

najlepsze przepisy na lunchbox

You may also like

Zostaw komentarz