Dzisiejsza propozycja to podstawowy przepis na chrupiące gofry.
Dla mnie to baza i dzięki różnym dodatkom powstają raz chrupiące gofry wytrawne, a innym razem na słodko. Idealnie jako dodatko sprawdzą się starte warzywa, jak marchew, cukinia bądź pokrojona natka pietruszki lub kolendry.
Chrupiące gofry – ciasto podstawowe
- 250 g miękkiego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 500 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- Ubij jajka z cukrem.
- Dodaj masło, cukier i wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
- Wykładaj po 2 – 3 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
- Upieczone gofry wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące 🙂
Wykorzystując ten podstawowy przepis możesz zastąpić zwykłe masło – masłem orzechowym. Najlepiej 1/2 masła i 1/2 masła orzechowego.
Ograniczyć cukier, gdy wybieram opcję bardziej wytrawną. Wówczas można dodać ulubione zioła.
Mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym
Jak jeszcze wykorzystać
resztki z lodówki?
Do bazy tłuszcu idealnie sprawdza się: humus, pasta warzywna, resztki serków, jogurtu czy nawet śmietany. Nigdy nie zastępuję masła w 100% a raczej w połowie lub 3/4.
Jeśli mam akurat bardzo dojrzały banan, mango czy gruszkę to dodaję zblendowane, a wówczas mniej jajek.
Idea zero waste w praktyce ma się u nas dobrze 🙂
Więcej inspiracji na pudełka, smaczne lunchoxy znajdziesz w naszej grupie. Zapraszam!