Ciasta i desery, Kulinarne

Ciasto truskawkowe

29 czerwca 2014
ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe dla dzieci gotowe!

Już nie wiem, czy jest coś czego nie robiłam w tym roku z truskawkami. Były ciasta, tarty, tartaletki, musy, dżemy na czas beztruskawkowy i tort na 2 urodziny Pierworodnej też z truskawkami. Dzisiejsze ciasto to pozycja obowiązkowa.

Sprawdzone z truskawkami, malinami, a ostatnio nawet z morelami. Sądzę, że będzie też pyszne z agrestem lub porzeczką.

ciasto truskawkowe

 

Ciasto truskawkowe

  • 800 g truskawek
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 100 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder do posypania.
Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • filiżanka płatków migdałowych

Przygotuj kruszonkę na ciasto truskawkowe. Rozpuść masło, do trochę przestudzonego masła dodaj mąkę, cukier i płatki i wymieszaj. Można zagnieść ręką wówczas będzie większa kruszonka 🙂

Utrzyj masło z cukrem aż masa będzie puszysta. Korzystając z cukru trzcinowego nie jest to łatwe, ale jak dobrze wymieszasz składniki to ciasto na pewno się uda 🙂

Dodawaj po jednym jajku, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto wyłóż do okrągłej lub kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz ciasto truskawkowe w 180 stopniach C. do tzw. suchego patyczka.

ciasto truskawkowe

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY