Ciasto truskawkowe dla dzieci gotowe!
Już nie wiem, czy jest coś czego nie robiłam w tym roku z truskawkami. Były ciasta, tarty, tartaletki, musy, dżemy na czas beztruskawkowy i tort na 2 urodziny Pierworodnej też z truskawkami. Dzisiejsze ciasto to pozycja obowiązkowa.
Sprawdzone z truskawkami, malinami, a ostatnio nawet z morelami. Sądzę, że będzie też pyszne z agrestem lub porzeczką.
Ciasto truskawkowe
- 800 g truskawek
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 100 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania.
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- filiżanka płatków migdałowych
Przygotuj kruszonkę na ciasto truskawkowe. Rozpuść masło, do trochę przestudzonego masła dodaj mąkę, cukier i płatki i wymieszaj. Można zagnieść ręką wówczas będzie większa kruszonka 🙂
Utrzyj masło z cukrem aż masa będzie puszysta. Korzystając z cukru trzcinowego nie jest to łatwe, ale jak dobrze wymieszasz składniki to ciasto na pewno się uda 🙂
Dodawaj po jednym jajku, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto wyłóż do okrągłej lub kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz ciasto truskawkowe w 180 stopniach C. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂