Czekoladowe jajka wielkanocne to pozycja obowiązkowa w domu, w którym są dzieci. Jeśli tak jak my bawicie się w poszukiwanie jajek w ogrodzie to sprawdzą się idealnie. Jeśli ten zwyczaj wielkanocny jest Wam obcy będą pięknie prezentować się na stole, a wspólne przygotowywanie to czas spędzony razem, a to najcenniejsze, co możecie dać dzieciakom i sobie.
Czekoladowe jajka wielkanocne
- 2 gorzkie czekolady minimum 80%
(oczywiście można także zrobić z mlecznej czekolady) - 1 serek maskarpone lub philadelfia
- 4 opakowania ulubionych wafelków, herbatników lub zblendowanych orzechów.
1. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wylej nią foremki silikonowe w kształcie jajek. Zostaw do zastygnięcia.
2. Kiedy czekolada zastygnie w foremkach wyjmij czekoladowe skorupki jajek.
3. Przygotuj nadzienie. Pokruszone wafelki – najlepiej użyć do tego blender – wymieszać z serkiem.
Tę czynność możesz bez zastrzeżeń oddać w ręce dzieci. Potem zostaje już nadziewanie i składanie jajek.
4 komentarze
Sama bym zjadła <3 Przepis bajecznie prosty, a przy tym wszystkie moje ulubione składniki. Widać, że sprawiło to Wam wiele radochy.
Tak, radość była ogromna.
Świetne są, choć z gorzką czekoladą jestem na bakier, to w tej wersji mogę zrobić, bo do jajeczka mogę coś włożyć, co będzie mi smakowało. 😉
Dokładnie tak . Można zstąpić swoją ulubioną.