Ciasta i desery, Kulinarne, Śniadania, Wielkanoc

Wielkanocne babeczki śniadaniowe – doniczki bakaliowe

24 marca 2016

Śniadanie wielkanocne to głównie jajka w najróżniejszej postaci i biała kiełbasa. Już za kilka dni takie specjały pojawią się także na naszym stole. Przy wspólnym posiłku, który przygotujemy całą naszą rodziną na stole zawitają po raz pierwszy jadalne doniczki – pyszne babeczki wielkanocne. Dzisiejsza propozycja to po raz kolejny zachęta do wykorzystania bakalii; również w menu dla dzieci. 

babeczki wielkanocne

Sernik na zimno – kawowe serniczki na spodzie z migdałów

Babeczki wielkanocne  – 12 sztuk

  • 2 szalotki
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 300 ml kefiru lub maślanki
  • 120 ml oliwy
  • 60 g śliwki suszonej Bakalland
  • 30 g miechunki Bakalland (Złote owoce)
  • 30 g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • serek twarożkowy
  • kiełki rzeżuchy

babeczki wielkanocne

Pokrojone w grubą kostkę cebulki szalotki przesmaż na patelni i odstaw do przestudzenia.
W jednej misce przygotuj wszystkie suche składniki.
W drugiej misce do roztrzepanego jajka dodaj kefir, oliwę.

Połącz wszystkie składniki, a na koniec dodaj szalotkę. Wymieszaj wszystko. Dodaj pokrojone bakalie, wymieszaj ponownie i rozkładaj do papilotek ciasto na babeczki wielkanocne.
Piecz przez 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Przy pomocy noża wytnij okrągły otwór, do którego włóż twarożek.
Wierzch udekoruj kiełkami rzeżuchy

babeczki wielkanocne

babeczki wielkanocne

 

Wielkanocna baba drożdżowa

print

POLECANE WPISY