Śniadanie wielkanocne to głównie jajka w najróżniejszej postaci i biała kiełbasa. Już za kilka dni takie specjały pojawią się także na naszym stole. Przy wspólnym posiłku, który przygotujemy całą naszą rodziną na stole zawitają po raz pierwszy jadalne doniczki – pyszne babeczki wielkanocne. Dzisiejsza propozycja to po raz kolejny zachęta do wykorzystania bakalii; również w menu dla dzieci.
Babeczki wielkanocne – 12 sztuk
- 2 szalotki
- 160 g mąki pszennej
- 160 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 300 ml kefiru lub maślanki
- 120 ml oliwy
- 60 g śliwki suszonej Bakalland
- 30 g miechunki Bakalland (Złote owoce)
- 30 g rodzynek bursztynowych Bakalland
- serek twarożkowy
- kiełki rzeżuchy
Pokrojone w grubą kostkę cebulki szalotki przesmaż na patelni i odstaw do przestudzenia.
W jednej misce przygotuj wszystkie suche składniki.
W drugiej misce do roztrzepanego jajka dodaj kefir, oliwę.
Połącz wszystkie składniki, a na koniec dodaj szalotkę. Wymieszaj wszystko. Dodaj pokrojone bakalie, wymieszaj ponownie i rozkładaj do papilotek ciasto na babeczki wielkanocne.
Piecz przez 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Przy pomocy noża wytnij okrągły otwór, do którego włóż twarożek.
Wierzch udekoruj kiełkami rzeżuchy
5 komentarzy
Wyglądają genialnie. Długo się je przygotowuje?
Ja je przygotowałam w tzw. międzyczasie. Wystarczy wymieszaj składniki bez ucierania mikserem. To jakieś 5 minut z przygotowaniem skłądników + czas pieczenia + ok 5 – 10 minut na wykrawanie i ozdabianie.
Są genialne!!! Zdziwienie teściowej bezcenne 🙂
cieszę się, że spróbowaliście i że był efekt 🙂
pięknie wyglądają w tych doniczkach 🙂