Home Kulinarne Domowa nutella daktylowa

Domowa nutella daktylowa

by Matczyne Fanaberie

Spróbujcie zrobić w domu zdrowszą wersję popularnego kremu. Dziś domowa zdrowa nutella. Bakalie w diecie dziecka to u nas codzienność. Suszone owoce zajadamy samodzielne, albo robimy różne przekąski. Wiem, że dobre bakalie są idealne przy przygotowywaniu posiłków i przekąsek podczas rozszerzania diety. Bakalie w diecie dziecka to konieczność. 
Z daktyli udało nam się przygotować pyszne smarowidło. Tym razem wyszło jeszcze smaczniej 🙂
Jeśli Wasze dzieci lubią krem nutella spróbujcie im zaserwować zdrowszą wersję. Moja zdrowa nutella dla dzieci będzie idealna dla osób, które są uczulone na orzechy. Powstała zupełnie przypadkowo i z inicjatywy Pierworodnej. Kiedy przygotowywałam bezę z kremem wafelkowym, Marysia cały czas mi towarzyszyła, a wręcz wyręczała mnie w drobnych zadaniach podczas przygotowywania kremu. Po skończeniu składania bezy okazało się, że zostały nam zmiksowane daktyle oraz rozpuszczona czekolada. Na ten widok Mariann radośnie zaproponowała „połączmy to” 🙂

 

domowa zdrowa nutella

Powstał genialny krem do pieczywa. Idealne wykorzystanie bakalii pełnych witamin, które na pewno zasmakują małym wielbicielom kremu czekoladowego.

Domowa daktylowa nutella dla dzieci

nutella daktylowa

  • 200 g dobrych suszonych daktyli
  • Sok z ½ cytryny
  • 50 g czekolady gorzkiej + łyżka masła rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • łyżeczka pokruszonego ziarna kakaowca (opcjonalni)

1. Daktyle zalej wodą w rondelku. Woda powinna zakryć owoce.

2. Gotuj na małym ogniu aż zmiękną – około 20 – 30 minut.

3. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj razem z pozostałą wodą z gotowania. Opcjonalnie ziarno kakaowca.

4. Wymieszaj szpatułką z rozpuszczoną czekoladą i przełóż do słoiczka.

domowa nutella

Taki krem daktylowo – czekoladowy idealnie sprawdza się do kanapek, a także do wypieków. Zapakowany w ładny słoiczek będzie idealnym prezentem nie tylko w Święta. To pyszna i zdrowa nutella dla dzieci

nutella dla dzieci

zdrowa nutella dla dzieci

You may also like

18 komentarzy

Agnieszka Wilk 14 listopada 2016 - 18:59

Świetny pomysł! Muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Ugotowane pozamiatane 14 listopada 2016 - 19:00

Mniam! Klasyka rządzi!

Odpowiedź
Madame Giussani 14 listopada 2016 - 19:01

Od czasu do czasu robię bardzo podobne smarowidło. Jest pyszne! 🙂

Odpowiedź
Kilińska 14 listopada 2016 - 19:07

No i widzisz…tego mi było trzeba. szukałam, miałam szukać. a tu patrz. łatwy, krótki, bez cukru. dziękuję kochana. daktyle nawet mam w szafce. co u mnie dziwne. muszę tylko sprawdzić, czy nie przeterminowane. 🙂 robię koniecznie dzisiaj. ściskam

Odpowiedź
Przyjazne Życie 14 listopada 2016 - 19:07

Fajny pomysł, ja zwykle robię krem czekoladowy z awokado z kakao i miodem. Ale ten na pewno dłużej będzie słuzył i jest to super pomysł na prezent DIY.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 28 stycznia 2018 - 20:48

BYł hitem prezentowym już wielokrotnie 🙂

Odpowiedź
Nina 14 listopada 2016 - 19:07

Muszę koniecznie spróbować!

Odpowiedź
Pani Woźna 15 listopada 2016 - 19:08

Wygląda smakowicie

Odpowiedź
Aleksandra Bohojło 15 listopada 2016 - 19:08

Wow, brzmi i wygląda bardzo fajnie. Szukam alternatywy na pozostałości po sympatii do niezdrowej, sklepowej nutelli 😉

Odpowiedź
Edyta Mój kawałek podłogi 19 listopada 2016 - 19:11

Uwielbiam! Sama też robię 🙂 A moja domowa nutella jest na bazie kaszy jaglanej, orzechów i kakao 🙂

Odpowiedź
Joanna // NaNude.com 20 listopada 2016 - 19:12

Już niejednokrotnie czytałam o kremie czekoladowym własnej produkcji, ale jeszcze nigdy go nie robiłam. Może najwyższy czas. Dzieci będą zachwycone.

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 20 grudnia 2016 - 19:12

Polecam ten szczególnie 🙂

Odpowiedź
Bookendorfina Izabela Pycio 21 grudnia 2016 - 10:08

U nas sprawdziła się nutella z suszonych śliwek i skórek pomarańczy, daktylowej jeszcze nie robiliśmy, chętnie spróbujemy. 🙂

Odpowiedź
Młoda Mama 21 grudnia 2016 - 19:11

Mmmm bardzo lubię nutelle, ale jeszcze takiej z daktylami nie jadłam. 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 21 grudnia 2016 - 19:34

Zatem koniecznie trzeba spróbować 🙂

Odpowiedź
Dziękuję Było Pyszne 19 stycznia 2017 - 11:12

uwielbiam takie smarowidła 🙂

Odpowiedź
Kasia Sarnia 19 stycznia 2017 - 11:36

daktyle jem nałogowo i gorzką czekoladę też uwielbiam. pyszny przepis 🙂

Odpowiedź
Healthy Style 19 stycznia 2017 - 11:41

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam Nutellę – pewnie dlatego, że cukier i tłuszcz to niekoniecznie moi sprzymierzeńcy 😉 ale takie daktylowe smarowidło chętnie wypróbuję – tym bardziej, że kupiłam ostatnio przepyszne daktyle 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz