Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki z jabłkami i jeżynami

8 września 2014
babeczki z jablkami i jezynami

Babeczki z jabłkami to idealna rozgrzewka po przerwie w kuchni. To był pierwszy wyczyn kulinarny, który popełniłam po powrocie do domu ze szpitala, po porodzie Juniora.  
Wcale nie dlatego, że moje samopoczucie i zdrowie fizyczne pozwalały jak niektórzy podejrzewali, ale dlatego, aby zadbać o zdrowie psychiczne.

Tak, sprawdzone, nadal pobyt w kuchni dobrze na mnie działa i relaksuje. Niestety jeszcze chwila zanim zacznę moje szaleństwa wprowadzać na bardziej wymagające tory, ale muffinki to już jest nieźle. Inspirację znalazłam na malacukierenka.

Babeczki z jabłkami

Ciasto na około 20 babeczek standardowych lub 10 dużych:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
  • 1 jajko
  • 300ml jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 nieduże jabłka, obrane i drobno pokrojone
  • garść rodzynek

babeczki z jabłkami

Dodatkowo u mnie były jeszcze jeżyny, ale bez tego dodatku też wyjdą przednie.

Wymieszaj w jednej misce suche, a w drugiej mokre składniki.
Połącz wszystko razem dodając jabłka i rodzynki. Nie wrzucaj od razu jeżyn.
Rozłóż ciasto do przygotowanych papilotek i dopiero włóż po 2 – 3 jeżyny do każdej babeczki.
Piecz w temperaturze 200 stopni C.

babeczki z jablkami i jezynami

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY