Pesto pietruszkowe

by Matczyne Fanaberie

Czasami najcudowniejsze wytwory farmaceutyczne nie są do końca tym czego potrzebujesz. Niby pomagają Tobie, ale dziecko nie akceptuje i się buntuje. Patrzę na niego i nie mam serca żeby się złościł i płakał. Odstawiam leki, ale wiem, że tak się nie da do końca.

Przecież muszę uregulować poziom żelaza, bo inaczej się nie da. Dziś o tym, jak zrobić domowe pesto z pietruszki.


Mój stan zdrowia zmusił mnie do szukania naturalnych źródeł żelaza. Wracam do mojej ulubionej wątróbki z jabłkami z czasów studiów. Co jeszcze? Przyjaciółka podpowiada natka pietruszki 🙂

Zatem zamawiam u babci Pierworodnej dostawę natki, żeby była swojska i na pewno zdrowa. Wcinam z serkiem.
Jest pysznie, ale może być jeszcze lepiej jak mawiają. Zabieram się za przygotowanie pesto z pietruszki.
I jest baaaaardzo pysznie 🙂 A co najważniejsze wyniki morfologii coraz lepsze 🙂

Jak zrobić domowe pesto z pietruszki?

Składniki:

  • 3 duże pęczki natki z pietruszki
  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.
Zajadamy z grzankami, świeżym chlebem lub makaronem.

Idealnie sprawdza się także jako dodatek do obiadu, szczególnie pieczonej ryby czy kurczaka.

Można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Smacznego 🙂

 

You may also like

Zostaw komentarz