W ostatni weekend Junior wspólnie z babcią przygotował swoje pierwsze w życiu jagodzianki. Wczoraj dzieciaki poprosiły o domowe drożdżówki z kruszonką i wspólnie przygotowaliśmy drożdżówki z kruszonką i malinami oraz rabarbarem.
Lubicie rabarbar?
Kiedyś był dla mnie synonimem wiosennego kompotu, a dziś potrafię wyczarować z niego zarówno kompot, jak i pyszne zupy czy desery. Odkryciem był curd rabarbarowy, który jest idealny do bezy z rabarbarem albo tarty.
Drożdżówki z kruszonką i malinami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
- 100 g roztopionego masła
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki
- 90 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru
Wszystkie składniki rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka.
Owoce:
maliny, truskawki, prażone jabłka lub rabarbar
Przygotowanie ciasta na drożdżówki z kruszoną:
- Zagrzej mleko i rozpuść masło. Pamietaj, że mleko nie może być gorące do dalszej pracy.
- Przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i łyżki mąki. Odstaw na 20 – 30 minut aż będzie widać, że drożdże pracują.
- Jajka ubij na puszystą masę z pozostałym cukrem.
- Zalej mlekiem i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, zaczyn z drożdży i równomiernie mieszaj. Na koniec dodaj wystudze rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj dokładnie ciasto przez 10 – 15 minut, aby wszystkie składniki się połaczyły.
- Przygotowane ciasto przykryj i odstaw na 60 – 90 minut do wyrośnięcia.
Formowanie bułeczek:
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lub na stolnicę oprószoną mąką i wygniataj przez chwilę, aby pozbawić ciasto pęcherzyków powietrza. Będziesz czuć podczas wyrabiania, jak ciasto pozbywa się powietrza,
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 – 1,5 cm.
- Kubkiem lub szklanką wykrawaj kółka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każdym kółku zrób wgłębienie, w które wkładasz owoce.
- Brzegi ciasta na bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Tak przygotowane bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 – 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na kratkę aby wystygły.
Idealnie sprawdzą się na popołudniowy podwieczorek z pyszną filiżanką kawy, którą kupisz na przykład tutaj.
Smacznego!