Ciasta i desery, Kulinarne

Drożdżówki z kruszonką i malinami

13 maja 2020
drozdzowki z owocami

W ostatni weekend Junior wspólnie z babcią przygotował swoje pierwsze w życiu jagodzianki. Wczoraj dzieciaki poprosiły o domowe drożdżówki z kruszonką i wspólnie przygotowaliśmy drożdżówki z kruszonką i malinami oraz rabarbarem.

Lubicie rabarbar?

Kiedyś był dla mnie synonimem wiosennego kompotu, a dziś potrafię wyczarować z niego zarówno kompot, jak i pyszne zupy czy desery. Odkryciem był curd rabarbarowy, który jest idealny do bezy z rabarbarem albo tarty.

Drożdżówki z kruszonką i malinami

drożdżówki z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • 100 g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 90 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru

Wszystkie składniki rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka.

Owoce:
maliny, truskawki, prażone jabłka lub rabarbar

Przygotowanie ciasta na drożdżówki z kruszoną:

  1. Zagrzej mleko i rozpuść masło. Pamietaj, że mleko nie może być gorące do dalszej pracy.
  2. Przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i łyżki mąki. Odstaw na 20 – 30 minut aż będzie widać, że drożdże pracują.
  3. Jajka ubij na puszystą masę z pozostałym cukrem.
  4. Zalej mlekiem i wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę, zaczyn z drożdży i równomiernie mieszaj. Na koniec dodaj wystudze rozpuszczone masło.
  6. Wyrabiaj dokładnie ciasto przez 10 – 15 minut, aby wszystkie składniki się połaczyły.
  7. Przygotowane ciasto przykryj i odstaw na 60 – 90 minut do wyrośnięcia.

Formowanie bułeczek:

  1. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lub na stolnicę oprószoną mąką i wygniataj przez chwilę, aby pozbawić ciasto pęcherzyków powietrza. Będziesz czuć podczas wyrabiania, jak ciasto pozbywa się powietrza,
  2. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 – 1,5 cm.
  3. Kubkiem lub szklanką wykrawaj kółka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W każdym kółku zrób wgłębienie, w które wkładasz owoce.
  5. Brzegi ciasta na bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

Tak przygotowane bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 – 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na kratkę aby wystygły.

Smacznego!

POLECANE WPISY