Kokosowe babeczki z kremem malinowym

by Matczyne Fanaberie

Kokosowe babeczki na dobry dzień. Uwielbiam zapach i smak malin. Latem uwielbiam zajadać się nimi garściami.

Zimą to sprawiają, że na chwilę czuję letni powiem wiatru i muśnięcie słońca zajadając się malinami
z zamrażarki 🙂 Dziś wykorzystałam moje zapasy do obłędnie pysznych babeczek. 

Babeczki kokosowe

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g wiórków
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mleka

Krem malinowy

  • 100 g mrożonych lub świeżych malin
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Cukier utrzyj z masłem. Dodaj jajka i wymieszaj.

Dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

Dolej mleko, esencję i wymieszaj na gładką masę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Wyłóż ciasto do 12 papilotek.

Piecz przez około 20 minut, do suchego patyczka.

Przygotowanie kremu:

Maliny zblenduj wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.

Dodaj mascarpone i utrzyj krem.

Krem wykładaj na wystudzone babeczki i posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

You may also like

1 komentarz

sąsiadka 23 lutego 2016 - 21:04

Polecam są przepyszne,

Odpowiedź

Zostaw komentarz