Kokosowe babeczki na dobry dzień. Uwielbiam zapach i smak malin. Latem uwielbiam zajadać się nimi garściami.
Zimą to sprawiają, że na chwilę czuję letni powiem wiatru i muśnięcie słońca zajadając się malinami
z zamrażarki 🙂 Dziś wykorzystałam moje zapasy do obłędnie pysznych babeczek.
Babeczki kokosowe
- 175 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g wiórków
- 140 g miękkiego masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mleka
Krem malinowy
- 100 g mrożonych lub świeżych malin
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Cukier utrzyj z masłem. Dodaj jajka i wymieszaj.
Dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Dolej mleko, esencję i wymieszaj na gładką masę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Wyłóż ciasto do 12 papilotek.
Piecz przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu:
Maliny zblenduj wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Dodaj mascarpone i utrzyj krem.
Krem wykładaj na wystudzone babeczki i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Polecam są przepyszne,