Kulinarne, Zupy

Zupa kalafiorowa curry z pieczonego kalafiora

21 lutego 2016

Zupa kalafiorowa to idealna propozycja, aby się rozgrzać. Za oknem szaro buro i deszczowo więc zupa jest najlepsza na ożywienie i rozgrzanie po powrocie do domu. My często jadamy zupy wieczorem, po powrocie z pracy. Dzieci mogłyby bez ograniczeń jeść pomidorową, ja lubię urozmaicenia. 

Zupa kalafiorowa curry z pieczonego kalafiora

  • 1 kalafior (500 – 600 g)
  • seler naciowy (3 – 4 gałązki)
  • 3 cebuki szalotki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 – 3 gałązki mięty
  • sok z jednej limonki
  • oliwa

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 – 200 stopni C.
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Szalotki obierz i przekrój na 4 części, a łodygi selera naciowego na mniejsze kawałki.  Wymieszaj warzywa z oliwą, curry, utartym w moździerzu kminem rzymskim. Wyłóż wszystko na blachę i piecz przez 35 minut, aż warzywa będą lekko zarumienione i miękkie. Upieczone warzywa wyłóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu około 20 – 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie, prawie rozpadające się. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko, dodaj mięte i przypraw sokiem z limonki.  Podawaj z serem typu feta lub grzankami.

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY