Ten wpis jest odpowiedzią na wczorajsze pytania o przepis na ciasto, które pojawiło się w moim korpo z okazji imienin. To pyszne i szybkie ciasto Banoffee pie. Jest genialnym ciastem awaryjnym i w sumie zawsze się udaje.
Ważne w kontekście pojawiających się wczoraj pytań – ciasto to zrobisz bez pieczenia, a na pewno będzie smaczne jeśli „pomieszka” chwilę w lodówce 🙂
Banoffee pie
Co będzie potrzebne?
Okrągła forma o średnicy 28 cm
Jednak bez obaw jeśli takowej nie posiadasz, może też być każde inne naczynie, kwadratowe, podłużne czy okrągłe.
Niezbędne składniki:
- 1 paczka digestive z czekoladą
- Pół paczki digestive zwykłych
- 4 łyżki masła
- Kilka kostek czekolady
- Masa kajmakowa
- 2 opakowania serka mascarpone – nigdy nie zwiodła mnie Piątnica
- Banany – według uznania ja wykorzystuję od 3 do 5 bananów
- Sok z cytryny
- Opakowanie śmietany kremówki 200 g 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Przystępujemy zatem do działania, aby powstało pyszne Banoffee pie
1. Przygotowuj formę – wykładamy ją papierem do pieczenia.
2. Ciastka kruszymy, najlepiej wrzucić je do woreczka foliowego i pokruszyć przy użyciu wałka.
3. Roztapiamy masło i kilka kostek czekolady. Wszystko łączymy.
Ilość masła jest w dużym stopniu uzależniona od suchości ciastek. Czasami trzeba dołożyć trochę więcej masła.
4. Po połączeniu składników wykładamy, a wręcz wylepiamy wszystko w formie wyłożonej papierem.
5. Przygotowujemy kolejną warstwę – masę kajmakową. Można przygotować ją samodzielnie, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo może to trwać nawet ok. 5 godzin. Jeśli nie masz tyle czasu, polecam skorzystać z gotowej masy. Ja używam masę krówkową bakalland.
Można też taką masę przygotować rozpuszczając krówki 😉
Aby masa kajmakowa łatwiej się rozprowadzała warto umieścić ją na 15 – 20 minut we wrzątku.
6. Na masę kajmakową układamy banany – sposób i ich ilość dowolna, ale 2- 3 sztuki to minimum 🙂
Aby banany nie przybrały szarawych kolorów warto pokropić je sokiem z cytryny. To rzeczywiście działa.
7. Na koniec przepyszna masa śmietanowa z mascarpone. Ubijamy śmietanę do uzyskania sztywnej konsystencji. Sprawdzam poprzez odwrócenie naczynia w którym ubijam śmietanę. Jeśli nie wylatuje, to znaczy że jest ok. Gdy śmietana jest już ubita dokładamy serek mascarpone i cukier puder. W chwilach większego kuchennego rozpasania można dodać laskę wanilii. Wszystkie składniki łączymy i wykładamy na banany.
8. Całość można oprószyć kakao, polać stopioną czekoladą.
Jeśli zaufacie swojej fantazji możecie udekorować to w każdy inny sposób 🙂
Tak przygotowane Banoffee pie umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc, jednak jeśli nie dasz rady można już próbować po około 3 godzinach.
Smacznego 🙂