Dziś zapraszam Was na kruche ciastka maślane, czyli szkocki shortbread.
To pyszne kruche ciastka składające się zaledwie z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.
Przyznam, że wcześniej nie słyszałam o tych ciasteczkach, które są obłędnie wypełnione masłem i niezwykle chrupiące. Kolejnym ich plusem jest to, że robi się je ekspresowo i nie można ich zepsuć 🙂
Shortbread poznałam je podczas sobotnich warsztatów, w których uczestniczyła Marianna. Zajęcia były zorganizowane przez Wydawnictwo Dwie Siostry, a jednym z ich elementów było właśnie przygotowanie ciasta na shortbread i upieczenie pysznych kruchych maślanych ciasteczek.
Kruche ciastka maślane
Składniki:
- 200 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 300g zwykłej mąki pszennej
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i przygotuj blachę do pieczenia wykładając papierem do pieczenia.
- Połącz składniki: masło, cukier i mąkę cukier. Możesz odać tę czynność dzieciom i będą miały dużo frajdy z pracy w kuchni, albo wrzuć do miksera. Utrzyj masło z cukrem i dodaj mąkę.
- Połącz wszystkie składniki w jedną kulkę. Podziel kulkę na 4 części i z każdej kulki delikatnie rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
- Pokrój trójkąty lub jeśi masz ochotę możesz wykrawać ciastka foremkami.
- W każdym trójkącie zrób kilka dziurek wykałaczką.
- Tak przygotowane ciastka włóż do piekarnika i piecz przez 15–20 minut lub do uzyskania jasnobrązowego koloru.
- Po upieczeniu ułóż na kratce do wystudzenia.
Idealne ciasteczka do zjedzenia w domu, zabrania na dwór czy w podróż. Ja dziś zabieram je ze sobą razem z pyszną kawą, którą już przygotowałam w mojej ulubionej butelce PURA 🙂
Miłego dnia!