Kruche ciastka maślane – Shortbread

by Matczyne Fanaberie

Dziś zapraszam Was na kruche ciastka maślane, czyli szkocki shortbread.
To pyszne kruche ciastka składające się zaledwie z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.

Przyznam, że wcześniej nie słyszałam o tych ciasteczkach, które są obłędnie wypełnione masłem i niezwykle chrupiące. Kolejnym ich plusem jest to, że robi się je ekspresowo i nie można ich zepsuć 🙂

ciastka maślane

Shortbread poznałam je podczas sobotnich warsztatów, w których uczestniczyła Marianna. Zajęcia były zorganizowane przez Wydawnictwo Dwie Siostry, a jednym z ich elementów było właśnie przygotowanie ciasta na shortbread i upieczenie pysznych kruchych maślanych ciasteczek.

Kruche ciastka maślane

kruche ciastka maślane, czyli szkocki shortbread

Składniki:

  • 200 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 300g zwykłej mąki pszennej
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i przygotuj blachę do pieczenia wykładając papierem do pieczenia.
  2. Połącz składniki: masło, cukier i mąkę cukier. Możesz odać tę czynność dzieciom i będą miały dużo frajdy z pracy w kuchni, albo wrzuć do miksera. Utrzyj masło z cukrem i dodaj mąkę.
  3. Połącz wszystkie składniki w jedną kulkę. Podziel kulkę na 4 części i z każdej kulki delikatnie rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
  4. Pokrój trójkąty lub jeśi masz ochotę możesz wykrawać ciastka foremkami.
  5. W każdym trójkącie zrób kilka dziurek wykałaczką.
  6. Tak przygotowane ciastka włóż do piekarnika i piecz przez 15–20 minut lub do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  7. Po upieczeniu ułóż na kratce do wystudzenia.
kruche ciastka maślane

Idealne ciasteczka do zjedzenia w domu, zabrania na dwór czy w podróż. Ja dziś zabieram je ze sobą razem z pyszną kawą, którą już przygotowałam w mojej ulubionej butelce PURA 🙂

Miłego dnia!

You may also like

Zostaw komentarz