Kulinarne, Zupy

Zupa z warzyw dla dzieci z kurkumą

7 marca 2017
kurkuma

Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu – wchodzi między innymi w skład bardzo popularnej u nas przyprawy curry. Kiedy poznałam ją pracując w restauracjach podczas studiów nie znałam jej właściwości. Była przyprawą, która ładnie barwiła ryż 🙂 Dziś znalazłam dla niej dużo więcej zastosowań. Zupa z warzyw z kurkumą to jedno z nich.

Kurkuma – dlaczego warto używać?

Od setek lat znane są lecznicze właściwości kurkumy. Słynie ona m.in. z właściwości przeciwzapalnych, oczyszczających, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, tonizujących. Doskonale poprawia trawienie i wzmacnia odporność.
Kurkuma jest stosowana w leczeniu wielu chorób. To bogactwo witamin i minerałów.

Kurkumę dodajemy zarówno do ryżu, zup, potraw indyjskich czy jako barwnik do jajek lub lukru.

kurkuma

Kurkuma w zupie z białych warzyw

  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża pietruszka
  • 1 żółta marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 0,7 litra bulionu
  • oliwa i masło (najlepsze klarowane)
  1. Warzywa pokrój na duże kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, aby się zeszkliła.
  4. Dodaj pozostałe warzywa oraz kurkumę. Pruż przez około 10 – 12 minut.
  5. Podduszone warzywa wrzuć do bulionu. Gotuj przez kilka minut. Ważne, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
  6. Zblenduj wszystko aż powstanie zupa krem.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub fetą.

Zgodnie z motto, “w kuchni ogranicza Cię tylko wyobraźnia” zachęcam do kombinowania ze składnikami. Możesz wykorzystać do tej zupy: brukiew, rzodkiew, kalarepkę. Spraw, aby za każdym razem zupa smakowała inaczej, ale nadal pysznie.

Jeśli chcesz nadać zupie odrobinę pikanterii dodaj szczyptę chilli.

kurkuma

print

POLECANE WPISY