Zupa z warzyw dla dzieci z kurkumą

by Matczyne Fanaberie

Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu – wchodzi między innymi w skład bardzo popularnej u nas przyprawy curry. Kiedy poznałam ją pracując w restauracjach podczas studiów nie znałam jej właściwości. Była przyprawą, która ładnie barwiła ryż 🙂 Dziś znalazłam dla niej dużo więcej zastosowań. Zupa z warzyw z kurkumą to jedno z nich.

Kurkuma – dlaczego warto używać?

Od setek lat znane są lecznicze właściwości kurkumy. Słynie ona m.in. z właściwości przeciwzapalnych, oczyszczających, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, tonizujących. Doskonale poprawia trawienie i wzmacnia odporność.
Kurkuma jest stosowana w leczeniu wielu chorób. To bogactwo witamin i minerałów.

Kurkumę dodajemy zarówno do ryżu, zup, potraw indyjskich czy jako barwnik do jajek lub lukru.

kurkuma

Kurkuma w zupie z białych warzyw

  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża pietruszka
  • 1 żółta marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 0,7 litra bulionu
  • oliwa i masło (najlepsze klarowane)
  1. Warzywa pokrój na duże kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, aby się zeszkliła.
  4. Dodaj pozostałe warzywa oraz kurkumę. Pruż przez około 10 – 12 minut.
  5. Podduszone warzywa wrzuć do bulionu. Gotuj przez kilka minut. Ważne, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
  6. Zblenduj wszystko aż powstanie zupa krem.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub fetą.

Zgodnie z motto, „w kuchni ogranicza Cię tylko wyobraźnia” zachęcam do kombinowania ze składnikami. Możesz wykorzystać do tej zupy: brukiew, rzodkiew, kalarepkę. Spraw, aby za każdym razem zupa smakowała inaczej, ale nadal pysznie.

Jeśli chcesz nadać zupie odrobinę pikanterii dodaj szczyptę chilli.

kurkuma

 

You may also like

9 komentarzy

Polisz mam 7 marca 2017 - 11:43

Wygląda pysznie:) U nas kurkuma też w powszechnym użyciu:)

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 7 marca 2017 - 17:32

Używacie sproszkowaną czy korzeń?

Odpowiedź
Mama Tosiaczka 7 marca 2017 - 11:54

U nas zupa – krem nie jest popularna ani lubiana, choć ta wygląda ciekawie.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 7 marca 2017 - 17:34

U nas dzieci uwielbiają odkąd zaczęłam podawać z groszkiem ptysiowym. Chociaż na kupny groszek trzeba uważać. Jest wiele naładowanych chemią.

Odpowiedź
naszebabelkowo.blogspot.com 7 marca 2017 - 15:38

Wygląda przepysznie ! Uwielbiam głównie kolor kurkumy, smak też niczego sobie – a zupy krem należą do moich ulubionych, także na pewno zrobię podobną w najbliższym czasie 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 7 marca 2017 - 17:33

Sprawdźcie koniecznie.

Odpowiedź
Melduję Gotowość 7 marca 2017 - 15:49

Bardzo podoba mi się motto i chętnie pokombinowałabym trochę 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 7 marca 2017 - 17:32

Polecam takie podejście do gotowania 😀

Odpowiedź
zaciszerozmaitosci.pl 9 marca 2017 - 23:04

Wypróbuję na pewno. Póki co trzeba się jeszcze posiłkować kalafiorami z mrożonki, ale niebawem przyjdzie boom na te z rabaty 🙂 Moje Zaciechy uwielbiają wszelkiego rodzaju kremy. Taaak, taaak nie trzeba za bardzo aktywować aparatu zębnego 🙂 10 minut i po zupie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz