Dania makaronowe nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu. Z okazji obchodów tegorocznego Dnia Makaronu mam dla Was propozycję na makaron z sosem śmietanowym, ale wyjtkowo lekki. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.
Makaron z sosem śmietanowym
- 2 łyżki marynowanych cebulek
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki masła
- mała cukinia starta na grubych oczkach. 4 – 5 łyżek stołowych po starciu.
- 60- 70 g śmietany kremówki
- 50 g serka kremowego (u nas była to resztka sera koziego. Możesz dodać jakikolwiek lub w ogóle zastąpić śmietaną)
- ½ łyżki musztardy
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka listków świeżej szałwi
Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Gino D’Acampo.
Wykorzystałam jednak te produkty, które miałam w domowej spiżarni 🙂
1. Odsącz cebulki i posiekaj.
2. Wrzuć na patelnię masło. Dodaj posiekaną cebulkę, kapary i startą cukinię.
Smaż warzywa przez 1-2 minuty.
3. Dodaj serek, śmietanę i musztardę. Mieszaj od czasu do czasu, podgrzewając przez kolejne 2-3 minuty.
4. W międzyczasie ugotuj makaron. Koniecznie al dente.
5. Odcedź ugotowany w międzyczasie makaron i przełóż na patelnię.
6. Dodaj żółtko, natkę pietruszki, szałwię oraz połowę parmezanu.
7. Mieszaj na małym ogniu przez 15 sekund i przełóż na talerze.
Posyp pozostałym parmezanem.