Brownie z malinami i pistacjami

by Matczyne Fanaberie

Rzadko zdarza mi się upiec coś sprawdzonego, gdy mają pojawić się goście 🙂 Dziś zapraszam na Brownie z malinami i pistacjami.

Ojciec Pierworodnej podbijał kubki smakowe bardziej wyytrawnymi potrawami grillowymi, a ja wykorzystałam ostatni numer KUKBUKa i sprawdziłam jak smakuje połączenie czekolady, pistacji i malin.  Odpowiedź jest jedna – obłędnie 🙂

Brownie z malinami i pistacjami

 

Składniki na blachę 24X24 cm

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek wiejskich
  • 250 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki malin (w oryginale była szklanka)
  • 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji niesolonych

Masło i czekoladę na brownie z malinami rozpuść w rondelku.

W misce rozbij jajka i połącz je z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną.

Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem. Posyp malinami i pistacjami.

Piecz w 190 stopniach przez 20 – 24 minuty – ciasto w środku musi pozostać miękkie.

Brownie z malinami i pistacjami

Gdy nieco przestygnie wyjmij z blachy i pokrój w kostkę. Ja posypałam jeszcze herbatą matcha, autorka przepisu dzieli porcję pistacji na pół i część wysypuje na ciasto przed pieczeniem, a drugą po upieczeniu.

Ja do podania dodałam jeszcze maliny. Tych owoców nigdy nie jest za dużo 🙂

Brownie z malinami i pistacjami

Smacznego 🙂

You may also like

2 komentarze

Monika 8 maja 2024 - 23:39

Czy może być kakao zamiast czekolady? I ile? 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 9 maja 2024 - 18:54

To już nie będzie to, jak dodasz kakao
Czekolada nie jest tylko dla koloru, zastępując kakao wyjdzie taki bardziej murzynek

Odpowiedź

Zostaw komentarz