Tym razem chciałabym zaproponować Wam moją ulubioną zupę buraczkowo – marchewkową, która doskonale smakuje o każdej porze roku, a co najważniejsze jest pyszna i prosta. Warzywna zupa jest zawsze miłym gościem na naszym stole.
Zupa buraczkowa
- 2 – 3 średnie buraczki (około 500 g)
- 2 – 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine i łyżka masła
- litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub mieszanki bazylia, cząber, majeranek
- cukier trzcinowy do smaku
- do podania: natka pietruszki, śmietana lub ser feta
Przygotowanie zupy buraczkowej:
1. Obierz warzywa
2. Pokrój w kostkę buraczki i cebulę. Marchewkę i czosnek w talarki.
3. Roztop masło w garnku z grubym dnem. Dodaj oliwę i wrzuć wszystkie przygotowane warzywa.
4. Usmaż wszystko mieszając od czasu do czasu przez około 10 – 12 minut, następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu, ziół (wedle uznania 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub mieszanki ziół: bazylia, cząber, majeranek)
oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś warzywa przez kolejne 8 – 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
5. Wlej gorący bulion, zagotuj, przykryj i zostaw na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Gdy warzywa będą miękkie zapraw octem winnym, aby buraczki nie straciły koloru.
7. Wrzuć wszystkie warzywa do blendera i zmiksuj zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelej zupę z powrotem do garnka, dopraw solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
Zupę podawaj ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, natką pietruszki i łyżką śmietany.
Smacznego 🙂