Kulinarne, Zupy

Zupa buraczkowa pełna miłości

25 lutego 2014
Dobra zupa buraczkowa zawsze wzbudza zachwyt oczu i podniebienia.

Tym razem chciałabym zaproponować Wam moją ulubioną zupę buraczkowo – marchewkową, która doskonale smakuje o każdej porze roku, a co najważniejsze jest pyszna i prosta. Warzywna zupa jest zawsze miłym gościem na naszym stole. 

Zupa buraczkowa

  • 2 – 3 średnie buraczki (około 500 g)
  • 2 – 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine i łyżka masła
  • litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub mieszanki bazylia, cząber, majeranek
  • cukier trzcinowy do smaku
  • do podania: natka pietruszki, śmietana lub ser feta

Przygotowanie zupy buraczkowej:

1. Obierz warzywa
2. Pokrój w kostkę buraczki i cebulę. Marchewkę i czosnek w talarki.
3. Roztop masło w garnku z grubym dnem. Dodaj oliwę i wrzuć wszystkie przygotowane warzywa.
4. Usmaż wszystko mieszając od czasu do czasu przez około 10 – 12  minut, następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu, ziół (wedle uznania 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub mieszanki ziół: bazylia, cząber, majeranek)
oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś warzywa przez kolejne 8 – 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
5. Wlej gorący bulion, zagotuj, przykryj i zostaw na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Gdy warzywa będą miękkie zapraw octem winnym, aby buraczki nie straciły koloru.
7. Wrzuć wszystkie warzywa do blendera i zmiksuj zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelej zupę z powrotem do garnka, dopraw solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.

Zupę podawaj ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, natką pietruszki i łyżką śmietany.

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY